Италија: Могући напади међународних анархиста

Срна
Италија: Могући напади међународних анархиста

РИМ - Италијанске амбасаде широм свијета у опасности су од напада анархиста у вези са случајем Алфреда Коспита, који штрајкује глађу више од 100 дана, рекао је данас министар спољних послова Антонио Тајани.

Коспито (55) је италијански анархиста који штрајкује глађу јер је затворен у строгом режиму изолације познатом као “бис 41”.

- Повећавамо ниво безбједности у свим нашим амбасадама и конзулатима јер су се међународни анархисти мобилизовали против Италије - рекао је Тајани на конференцији за новинаре у Риму.

У децембру, грчка анархистичка група преузела је одговорност за паљевину испред куће италијанског дипломате рекавши да је то акт солидарности са Коспитом.

Тајани је рекао да је то био најозбиљнији инцидент до сада, али је подсјетио да је било и других напада, случајева вандализма и протеста од новембра прошле године.

Он је додао да су мете анархиста биле италијанске амбасаде и конзулати у Боливији, Чилеу, Аргентини, Бразилу, Шпанији, Њемачкој и Швајцарској.

Коспито је јуче пребачен из затвора на Сардинији у затвор у Милану у коме је боља медицинска служба, што је тражио национални омбудсман за затворенике. Коспито, који је изгубио више од 40 килограма и наводно је тако слаб да не може да хода, преживљава на води, шећеру и меду.

Влада је одбацила могућност ублажавања његовог затворског режима, рекавши да не смије да попушта пред пријетњама или тероризмом. 

Режим “бис 41”, који је обично био резервисан за мафијашке босове, осмишљен је да спријечи комуникацију затвореника са помагачима споља. У италијанском закону, члан “бис 41” Закона о затворској управи, познат и као “строги затвор”, је одредба која дозвољава министру правде или министру унутрашњих послова да суспендује одређене затворске прописе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана