Italija: Mogući napadi međunarodnih anarhista

Srna
Italija: Mogući napadi međunarodnih anarhista

RIM - Italijanske ambasade širom svijeta u opasnosti su od napada anarhista u vezi sa slučajem Alfreda Kospita, koji štrajkuje glađu više od 100 dana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Kospito (55) je italijanski anarhista koji štrajkuje glađu jer je zatvoren u strogom režimu izolacije poznatom kao “bis 41”.

- Povećavamo nivo bezbjednosti u svim našim ambasadama i konzulatima jer su se međunarodni anarhisti mobilizovali protiv Italije - rekao je Tajani na konferenciji za novinare u Rimu.

U decembru, grčka anarhistička grupa preuzela je odgovornost za paljevinu ispred kuće italijanskog diplomate rekavši da je to akt solidarnosti sa Kospitom.

Tajani je rekao da je to bio najozbiljniji incident do sada, ali je podsjetio da je bilo i drugih napada, slučajeva vandalizma i protesta od novembra prošle godine.

On je dodao da su mete anarhista bile italijanske ambasade i konzulati u Boliviji, Čileu, Argentini, Brazilu, Španiji, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Kospito je juče prebačen iz zatvora na Sardiniji u zatvor u Milanu u kome je bolja medicinska služba, što je tražio nacionalni ombudsman za zatvorenike. Kospito, koji je izgubio više od 40 kilograma i navodno je tako slab da ne može da hoda, preživljava na vodi, šećeru i medu.

Vlada je odbacila mogućnost ublažavanja njegovog zatvorskog režima, rekavši da ne smije da popušta pred prijetnjama ili terorizmom. 

Režim “bis 41”, koji je obično bio rezervisan za mafijaške bosove, osmišljen je da spriječi komunikaciju zatvorenika sa pomagačima spolja. U italijanskom zakonu, član “bis 41” Zakona o zatvorskoj upravi, poznat i kao “strogi zatvor”, je odredba koja dozvoljava ministru pravde ili ministru unutrašnjih poslova da suspenduje određene zatvorske propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana