Истрага против бившег предсједника Мексика

Агенције
Истрага против бившег предсједника Мексика

МЕКСИКО СИТИ- Против бившег предсједника Мексика Енрика Пење Нијета покренута је истрага о корупцији у државној нафтној компанији "Пемекс", пише амерички дневник "Волстрит џурнал".

Према наводима листа, истрага је повезана са понашањем бившег директора "Пемекса" Емилија Лозоје, који је прошле седмице ухапшен у Шпанији и суочава се са депортацијом на основу оптужби да је прихватио мито у износу од неколико милиона долара. 

Неименовани званичник правосуђа рекао је да је Лозоја корупцијом "достигао највиши ниво" и да је умијешан и Пења Нијето, који је био на функцији предсјендика до краја 2018. године. Према ријечима званичника, бивши предсјендик би се могао суочити са оптужбама у случају наставка истраге. 

Лозоја је тражен у Мексику ради умијешаности у скандал око корупције у који је уплетена и бразилска грађевинска фирма "Одебрехт", која је оптужена за исплату скоро милијарду долара политичарима широм Јужне Америке за добијање уносних уговора. 

Он је наводно почео са примањем мита од компанија 2012. године, када је био главни стратег за Пењу Нијету, који се тада кандидовао за предсједника. 

Дио новца наводно је употријебљен за финансирање кампање Пење Нијета. Лозоја негира оптужбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана