Istraga protiv bivšeg predsjednika Meksika

Agencije
Istraga protiv bivšeg predsjednika Meksika

MEKSIKO SITI- Protiv bivšeg predsjednika Meksika Enrika Penje Nijeta pokrenuta je istraga o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji "Pemeks", piše američki dnevnik "Volstrit džurnal".

Prema navodima lista, istraga je povezana sa ponašanjem bivšeg direktora "Pemeksa" Emilija Lozoje, koji je prošle sedmice uhapšen u Španiji i suočava se sa deportacijom na osnovu optužbi da je prihvatio mito u iznosu od nekoliko miliona dolara. 

Neimenovani zvaničnik pravosuđa rekao je da je Lozoja korupcijom "dostigao najviši nivo" i da je umiješan i Penja Nijeto, koji je bio na funkciji predsjendika do kraja 2018. godine. Prema riječima zvaničnika, bivši predsjendik bi se mogao suočiti sa optužbama u slučaju nastavka istrage. 

Lozoja je tražen u Meksiku radi umiješanosti u skandal oko korupcije u koji je upletena i brazilska građevinska firma "Odebreht", koja je optužena za isplatu skoro milijardu dolara političarima širom Južne Amerike za dobijanje unosnih ugovora. 

On je navodno počeo sa primanjem mita od kompanija 2012. godine, kada je bio glavni strateg za Penju Nijetu, koji se tada kandidovao za predsjednika. 

Dio novca navodno je upotrijebljen za finansiranje kampanje Penje Nijeta. Lozoja negira optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana