Испраћај из ЕУ без ватромета

Agencije
Испраћај из ЕУ без ватромета

ЛОНДОН - Прослава дана “брегзита” у центру Лондона, коју је за 31. јануар испланирао водећи британски евроскептик Најџел Фараж, добила је одобрење градских власти, али по свему судећи биће скромно и без помпезног ватромета на којем инсистирају организатори.

Организација “Излазак значи излазак” добила је зелено свјетло да одржи прославу на Тргу парламента 31. јануара. Одличне вијести, написао је Фараж на свом “Твитер” профилу.

Организација “Излазак значи излазак” еволуирала је из кампање која је заговарала британско напуштање Европске уније коју је Фараж предводио пред референдум 2016. године. На том референдуму 52 одсто Британаца одлучило је да њихова држава напушта европски савез.

- То је велики тренутак у историји ове нације који треба прославити - написао је Фараж.

Челник странке Брегзит, коју је Фараж покренуо након референдума, Ричарт Тајс, открио је да организатори “и даље инсистирају на Биг Бену и ватрометима” за прославу британског изласка, иако је канцеларија лондонског градоначелника Садика Кана саопштила да је одобрила прославу, али без испаљивања ватромета близу Трга парламента.

Фараж, који је планирао да ватромет траје пет минута, рекао је да му је одбијено да га испаљује са владиних зграда, Темзе и парка “Сент Џејмс”. Додао је да ће на догађај који прославља завршетак 48 година дугог чланства Британије у Европској унији бити позвано око 10.000 људи.

Конзервативни премијер Борис Џонсон, који је 2016. такође заговарао “брегзит”, позвао је ове седмице грађане да донирају новац како би лондонски Биг Бен 31. јануара у 23 часа по локалном времену звоњавом означио британски излазак.

Биг Бен није звонио од 2017. године и тренутно је у фази обнове, а да би се радови зауставили и он поновно огласио, потребно је око 500.000 фунти. Британски медији објавили су да је за сада прикупљено само 150.000 фунти.

Такође је планирано да пусте снимак Биг Бена на звучнике уколико се овај познати торањ не огласи у планирано вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана