Ispraćaj iz EU bez vatrometa

Agencije
Ispraćaj iz EU bez vatrometa

LONDON - Proslava dana “bregzita” u centru Londona, koju je za 31. januar isplanirao vodeći britanski evroskeptik Najdžel Faraž, dobila je odobrenje gradskih vlasti, ali po svemu sudeći biće skromno i bez pompeznog vatrometa na kojem insistiraju organizatori.

Organizacija “Izlazak znači izlazak” dobila je zeleno svjetlo da održi proslavu na Trgu parlamenta 31. januara. Odlične vijesti, napisao je Faraž na svom “Tviter” profilu.

Organizacija “Izlazak znači izlazak” evoluirala je iz kampanje koja je zagovarala britansko napuštanje Evropske unije koju je Faraž predvodio pred referendum 2016. godine. Na tom referendumu 52 odsto Britanaca odlučilo je da njihova država napušta evropski savez.

- To je veliki trenutak u istoriji ove nacije koji treba proslaviti - napisao je Faraž.

Čelnik stranke Bregzit, koju je Faraž pokrenuo nakon referenduma, Ričart Tajs, otkrio je da organizatori “i dalje insistiraju na Big Benu i vatrometima” za proslavu britanskog izlaska, iako je kancelarija londonskog gradonačelnika Sadika Kana saopštila da je odobrila proslavu, ali bez ispaljivanja vatrometa blizu Trga parlamenta.

Faraž, koji je planirao da vatromet traje pet minuta, rekao je da mu je odbijeno da ga ispaljuje sa vladinih zgrada, Temze i parka “Sent Džejms”. Dodao je da će na događaj koji proslavlja završetak 48 godina dugog članstva Britanije u Evropskoj uniji biti pozvano oko 10.000 ljudi.

Konzervativni premijer Boris Džonson, koji je 2016. takođe zagovarao “bregzit”, pozvao je ove sedmice građane da doniraju novac kako bi londonski Big Ben 31. januara u 23 časa po lokalnom vremenu zvonjavom označio britanski izlazak.

Big Ben nije zvonio od 2017. godine i trenutno je u fazi obnove, a da bi se radovi zaustavili i on ponovno oglasio, potrebno je oko 500.000 funti. Britanski mediji objavili su da je za sada prikupljeno samo 150.000 funti.

Takođe je planirano da puste snimak Big Bena na zvučnike ukoliko se ovaj poznati toranj ne oglasi u planirano vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana