Испаљен сузавац и шок бомбе на демонстранте

СРНА
Испаљен сузавац и шок бомбе на демонстранте

БАГДАД - Ирачке безбједносне снаге испалиле су сузавац и шок бомбе како би растјерале демонстранте окупљене на тргу Тахрир у Багдаду како би обиљежили трећу годину од антивладиних немира 2019. године.

Безбједносни и медицински извори наводе да су повријеђене најмање 64 особе, укључујући 26 припадника безбједносних снага. Исти извори истичу да је 38 демонстраната погођено гуменим мецима.

У саопштењу војске наводи се да су поједини "убачени елементи" напали припаднике безбједносних снага молотовљевим коктелима и ватром из ловачких пушака.

Широм Багдада успостављени су контролни пунктови, затворени мостови и тргови, те подигнуте баријере према Зеленој зони гдје су смјештене зграде власти и стране амбасаде.

Демонстранти окупљени на тргу махали су ирачким заставама и узвикивали да "желе да са власти свргну режим".

Мањи протести организовани су и у провинцијама на југу Ирака.

Током 2019. године избиле су демонстрације против тадашње администрације премијера Адел Абдул Махдија и демонстранти су тражили реформе политичког система који сматрају корумпираним.

Убијено је више од 560 људи, углавном ненаоружаних демонстраната или припадника безбједносних снага.

Махди је поднио оставку, а побједник је на изборима одржаним у октобру прошле године био радикални шиитски свештеник Моктада Ал Садр.

Он је у јуну повукао све посланике и покренуо уличне протесте пошто његов покрет није успио да оформу и администрацију. /крај/дл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана