Ispaljen suzavac i šok bombe na demonstrante

SRNA
Ispaljen suzavac i šok bombe na demonstrante

BAGDAD - Iračke bezbjednosne snage ispalile su suzavac i šok bombe kako bi rastjerale demonstrante okupljene na trgu Tahrir u Bagdadu kako bi obilježili treću godinu od antivladinih nemira 2019. godine.

Bezbjednosni i medicinski izvori navode da su povrijeđene najmanje 64 osobe, uključujući 26 pripadnika bezbjednosnih snaga. Isti izvori ističu da je 38 demonstranata pogođeno gumenim mecima.

U saopštenju vojske navodi se da su pojedini "ubačeni elementi" napali pripadnike bezbjednosnih snaga molotovljevim koktelima i vatrom iz lovačkih pušaka.

Širom Bagdada uspostavljeni su kontrolni punktovi, zatvoreni mostovi i trgovi, te podignute barijere prema Zelenoj zoni gdje su smještene zgrade vlasti i strane ambasade.

Demonstranti okupljeni na trgu mahali su iračkim zastavama i uzvikivali da "žele da sa vlasti svrgnu režim".

Manji protesti organizovani su i u provincijama na jugu Iraka.

Tokom 2019. godine izbile su demonstracije protiv tadašnje administracije premijera Adel Abdul Mahdija i demonstranti su tražili reforme političkog sistema koji smatraju korumpiranim.

Ubijeno je više od 560 ljudi, uglavnom nenaoružanih demonstranata ili pripadnika bezbjednosnih snaga.

Mahdi je podnio ostavku, a pobjednik je na izborima održanim u oktobru prošle godine bio radikalni šiitski sveštenik Moktada Al Sadr.

On je u junu povukao sve poslanike i pokrenuo ulične proteste pošto njegov pokret nije uspio da oformu i administraciju. /kraj/dl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana