Иран погубио првог осуђеника на смрт у вези с протестима

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

ТЕХЕРАН - У Ирану је погубљена прва особа која је осуђена на смрт због наводних злочина везаних уз протесте који се одржавају широм земље.

Мохсен Шекари, којег је Револуционарни суд осудио на смрт због наводне "пријетње грађанима хладним оружјем и рањавања заштитара током протеста у улици Сетар Кан" у главном граду Техерану у октобру, погубљен је јутрос, објавила је иранска новинска агенција Мизан.

Навели су да је погубљена особа 20. новембра осуђена на смрт. Казну је касније потврдио Врховни суд.

Мохсен Шекари је први демонстрант који је погубљен у вези с протестима покренутим због смрти 22-годишње Махсе Амини. Протести у Ирану трају око три мјесеца, а до сада је на смрт осуђено 11 особа. Смртне казне које издају револуционарни судови мора потврдити Врховни суд Ирана.

Према иранском кривичном закону, онима који почине злочине као што су "ремећење јавног реда и мира и вођење рата против државе" пријети смртна казна.

У Ирану су покренути протести због смрти 22-годишње Махсе Амини 16. септембра, коју је ухапсила државна полиција за морал у Техерану због наводног кршења исламског кодекса облачења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана