Iran pogubio prvog osuđenika na smrt u vezi s protestima

Anadolija
Foto: Tanjug/AP

TEHERAN - U Iranu je pogubljena prva osoba koja je osuđena na smrt zbog navodnih zločina vezanih uz proteste koji se održavaju širom zemlje.

Mohsen Šekari, kojeg je Revolucionarni sud osudio na smrt zbog navodne "prijetnje građanima hladnim oružjem i ranjavanja zaštitara tokom protesta u ulici Setar Kan" u glavnom gradu Teheranu u oktobru, pogubljen je jutros, objavila je iranska novinska agencija Mizan.

Naveli su da je pogubljena osoba 20. novembra osuđena na smrt. Kaznu je kasnije potvrdio Vrhovni sud.

Mohsen Šekari je prvi demonstrant koji je pogubljen u vezi s protestima pokrenutim zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini. Protesti u Iranu traju oko tri mjeseca, a do sada je na smrt osuđeno 11 osoba. Smrtne kazne koje izdaju revolucionarni sudovi mora potvrditi Vrhovni sud Irana.

Prema iranskom krivičnom zakonu, onima koji počine zločine kao što su "remećenje javnog reda i mira i vođenje rata protiv države" prijeti smrtna kazna.

U Iranu su pokrenuti protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana