Индустријске хемикалије нађене у сирупу од кога је умрло 200 дјеце у Индонезији

Танјуг
Индустријске хемикалије нађене у сирупу од кога је умрло 200 дјеце у Индонезији

ЏАКАРТА - У медицинским сирупима за кашаљ, за које индонежанске власти сумњају да су узроковале смрт више од 200 дјеце у тој земљи, пронађене су индустријске хемикалије које је индонежанска компанија продавала фабрикама као фармацеутске, саопштила је полиција те земље.

Полиција је навела да су два састојка, етилен гликол и диетилен гликол, пронађени у неким сирупима на бази парацетамола, који су довели до акутне бубрежне инсуфицијенцијом код многе дјеце, преноси Ројтерс.

Ова два састојка се користе у антифризу, кочионим течностима и другим индустријским хемикалијама, али и као јефтинија алтернатива у неким фармацеутским производима за глицерин, који је растварач или средство за згушњавање у многим сирупима против кашља.

Они могу бити токсични и могу довести до отказивања рада бубрега. 

Високи званичник индонежанске полиције, рекао је новинарима да су власти откриле да је компанија "ЦВ Самудера Кемикал" продавала "индустријске" хемикалије као пропилен гликол фармацеутског квалитета и испоручио их дистрибутерима локалних произвођача лијекова.

Полиција је ухапсила и оптужила званичнике компаније "Самудера" и њеног дистрибутера "ЦВ Ануграх Пердана Гемиланг", навео је званичник.

Додаје да би у наставку истраге још неке особе могле бити осумњичене.

Ројтерс није могао одмах да контактира представнике "ЦВ Самудера Кемикал" или "ЦВ Ануграх Пердана Гемиланг".

Свјетска здравствена организација (СЗО) позвала је прошле недеље на "непосредну и усклађену акцију" како би заштитила дјецу од контаминираних лијекова након око 300 смртних случајева у Гамбији, Узбекистану и Индонезији, повезаних са сирупима против кашља.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана