Ил Манифесто: За сиромашне, вакцина три пута скупља

Танјуг
Ил Манифесто: За сиромашне, вакцина три пута скупља

РИМ - Дистрибуција анти-ковид вакцина је сензационални неуспијех слободног тржишта примјењен на здравље, пише италијански лист “Ил Манифесто”, у тексту у којем анализира понашање великих фармацеутских компанија у вријеме пандемије ковида19.

Лист подсјећа да је директор енглеско-шведског произвођача вакцине “АстраЗенека”, Паскал Сориот, обећао да ће њихов лијек бити једнако доступан свима.

Али уместо тога, наводи се, вакцина се сиромашним земљама продаје по два или три пута већој цени него богатим земљама.

Уговор између Европске уније и произвођача вакцина је тајна, али је једна твитер порука белгијске министарке открила да ЕУ вакцину АстраЗенека плаћа 1,78 евра.

 Међутим, Уганда, чији је бруто национални доходак 40 пута мањи од европског, једну дозу исте вакцине плаћа три пута скупље, то јест 5,8 евра.

Да ситуација буде гора утврђено је да вакцина АстраЗенека није ефикасна против сојева који циркулишу у тој афричкој земљи, пише италијански лист.

Наводи се да случај Уганде није усамљен и да Јужноафричка Република, гдје је доходак по глави становника пет пута нижи него у Италији, плаћа вакцину 4,32 евра, а једнака цијена је и за Бразил.

 "Ако економске неједнакости и похлепа фармацеутских компанија наставе да ометају борбу против пандемије, због вишеструке мутације вируса, чак би се и богате и вакцинисане земље ускоро могле наћи незаштићене и осуђене на стално ванредно стање због пандемије", закључује лист “Ил Манифесто”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана