Il Manifesto: Za siromašne, vakcina tri puta skuplja

Tanjug
Il Manifesto: Za siromašne, vakcina tri puta skuplja

RIM - Distribucija anti-kovid vakcina je senzacionalni neuspijeh slobodnog tržišta primjenjen na zdravlje, piše italijanski list “Il Manifesto”, u tekstu u kojem analizira ponašanje velikih farmaceutskih kompanija u vrijeme pandemije kovida19.

List podsjeća da je direktor englesko-švedskog proizvođača vakcine “AstraZeneka”, Paskal Soriot, obećao da će njihov lijek biti jednako dostupan svima.

Ali umesto toga, navodi se, vakcina se siromašnim zemljama prodaje po dva ili tri puta većoj ceni nego bogatim zemljama.

Ugovor između Evropske unije i proizvođača vakcina je tajna, ali je jedna tviter poruka belgijske ministarke otkrila da EU vakcinu AstraZeneka plaća 1,78 evra.

 Međutim, Uganda, čiji je bruto nacionalni dohodak 40 puta manji od evropskog, jednu dozu iste vakcine plaća tri puta skuplje, to jest 5,8 evra.

Da situacija bude gora utvrđeno je da vakcina AstraZeneka nije efikasna protiv sojeva koji cirkulišu u toj afričkoj zemlji, piše italijanski list.

Navodi se da slučaj Ugande nije usamljen i da Južnoafrička Republika, gdje je dohodak po glavi stanovnika pet puta niži nego u Italiji, plaća vakcinu 4,32 evra, a jednaka cijena je i za Brazil.

 "Ako ekonomske nejednakosti i pohlepa farmaceutskih kompanija nastave da ometaju borbu protiv pandemije, zbog višestruke mutacije virusa, čak bi se i bogate i vakcinisane zemlje uskoro mogle naći nezaštićene i osuđene na stalno vanredno stanje zbog pandemije", zaključuje list “Il Manifesto”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana