Игуман Павел: Крст се не напушта, не идемо из манастира

Срна
Игуман Павел: Крст се не напушта, не идемо из манастира

КИЈЕВ- Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је да он и свештенство Украјинске православне цркве Московске патријаршије имају право да остану у манастиру упркос наређењу за евакуацију и да не намјеравају да прије окончања судског процеса напусте Национални резерват Кијевско-печерске лавре, у којем се налази манастир, пише лист "Украјинска истина".

"Јуче смо примили писмо у којем се наводи да ће процес пребацивања Лавре у надлежност државе почети 30. марта, почевши од Цркве Светог Агапита. Закон је на нашој страни. Остаћемо у Лаври до судске пресуде. Имамо дугорочни уговор који се не може укинути ратним стањем", рекао је митрополит Павел.

Он је истакао да је манастиру понуђен "компромис", односно да се Павел, Његово блаженство Онуфрије и Богословија иселе из Лавре.

"Рекао сам им да се крст не може напустити, него се са њега мора скинути. Не требају нам такви компромиси. Они желе да нам узму Лавру, Свето-успенску почајевску лавру, а онда да пређу на женске манастире", нагласио је митрополит Павел.

Митрополит Павел напоменуо је да се сви предсједници Украјине изаберу захваљујући молитвама свештенства Украјинске православне цркве Московске патријаршије и вјерника.

Национални историјски споменик Кијевско-печерска лавра наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Украјинска православна црква захтијевала је да се поништи једнострано иступање Резервата из уговора.

Стотине вјерника окупило се јутрос у Кијевско-печерској лаври, а монаси одбијају да напусте манастир. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана