Iguman Pavel: Krst se ne napušta, ne idemo iz manastira

Srna
Iguman Pavel: Krst se ne napušta, ne idemo iz manastira

KIJEV- Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio je da on i sveštenstvo Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije imaju pravo da ostanu u manastiru uprkos naređenju za evakuaciju i da ne namjeravaju da prije okončanja sudskog procesa napuste Nacionalni rezervat Kijevsko-pečerske lavre, u kojem se nalazi manastir, piše list "Ukrajinska istina".

"Juče smo primili pismo u kojem se navodi da će proces prebacivanja Lavre u nadležnost države početi 30. marta, počevši od Crkve Svetog Agapita. Zakon je na našoj strani. Ostaćemo u Lavri do sudske presude. Imamo dugoročni ugovor koji se ne može ukinuti ratnim stanjem", rekao je mitropolit Pavel.

On je istakao da je manastiru ponuđen "kompromis", odnosno da se Pavel, Njegovo blaženstvo Onufrije i Bogoslovija isele iz Lavre.

"Rekao sam im da se krst ne može napustiti, nego se sa njega mora skinuti. Ne trebaju nam takvi kompromisi. Oni žele da nam uzmu Lavru, Sveto-uspensku počajevsku lavru, a onda da pređu na ženske manastire", naglasio je mitropolit Pavel.

Mitropolit Pavel napomenuo je da se svi predsjednici Ukrajine izaberu zahvaljujući molitvama sveštenstva Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i vjernika.

Nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Ukrajinska pravoslavna crkva zahtijevala je da se poništi jednostrano istupanje Rezervata iz ugovora.

Stotine vjernika okupilo se jutros u Kijevsko-pečerskoj lavri, a monasi odbijaju da napuste manastir. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana