Идентификован жена која је послала отров Трампу

Танјуг
Идентификован жена која је послала отров Трампу

ВАШИНГТОН - Полиција је идентификована жену осумњичену за слање писма предсjеднику САД Доналду Трампу у којем се налазио смртоносни отров рицин.

Коверат, који је вjероватно из Канаде послат на адресу Бijеле куће, пресрела је америчка полиција, извijестио је “Њујорк тајмс.

Полиција је саопштила да је идентификовала жену осумњичену за слање писма, али није открила детаље, преноси “Бизнис инсајдер”.

Писмо је задржано у посqедњем владином екстерном центру за пријем пошиљки, чиме је спречено да доспе у Бијелу кућу.

“Федерални истражни биро и наши сарадници из америчке обавијештајне службе и службе за контролу поште анализирају сумњиво писмо, које је приспјело у центар за пошиљке америчке владе”, наводи ФБИ у саопштењу.

Додаје се да у овом тренутку нема наговештаја да је јавна безбједност угрожена, преноси Њујорк тајмс.

Слична писма послата су и органима кривичног гоњења у Тексасу, укључујући и један затвор и шерифову канцеларију.

Здружена радна група за борбу против тероризма у Вашингтону покренула је истрагу уз помоћ њујоршке полиције и Краљевске канадске коњичке полиције (РЦМП).

Истражитељи су саопштили да није утврђена веза између отровног писма и међународних терористичких организација, не откривајући доказе. Званичници, међутим, кажу да је истрага у раној фази и да за сада не искључују ниједну могућност.

Рицин се природно налази у рицинусовом зрну, али се посебним поступком претвара у биолошко оружје. Рицин може изазвати смрт у року од 36 до 72 сата од излагања количинине већој од главе чиоде. Не постоји познати противотров.

У прошлости су забиљежени бројни инциденати који укључују коверте са рицином послате америчким званичницима.

Човек из Јуте познат као Вилијам Клајд Ален III, 2018. године оптужен је за слање пошиљки са рицином, укључујући пошиљку упућену Трампу и другим савезним званичницима попут директора ФБИ-а Кристофера Вреја. Ален се налази у притвору.

Двије особе су осуђене у два наврата због слања писама са рицином тадашњем предсједнику Бараку Обами.

У мају 2014. године, човјек из Мисисипија, Дзејмс Еверет Дучке, осуђен је на 25 година затвора након што се изјаснио кривим за слање писама са смртоносном супстанцом Обами, као и америчком сенатору и државном судији.

У јулу 2014. године, тексашки глумац осуђен је на 18 година затвора због слања писама која садрже рицин Обами и бившем градоначелнику Њујорка Мајклу Блумбергу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана