Identifikovan žena koja je poslala otrov Trampu

Tanjug
Identifikovan žena koja je poslala otrov Trampu

VAŠINGTON - Policija je identifikovana ženu osumnjičenu za slanje pisma predsjedniku SAD Donaldu Trampu u kojem se nalazio smrtonosni otrov ricin.

Koverat, koji je vjerovatno iz Kanade poslat na adresu Bijele kuće, presrela je američka policija, izvijestio je “Njujork tajms.

Policija je saopštila da je identifikovala ženu osumnjičenu za slanje pisma, ali nije otkrila detalje, prenosi “Biznis insajder”.

Pismo je zadržano u posqednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je sprečeno da dospe u Bijelu kuću.

“Federalni istražni biro i naši saradnici iz američke obaviještajne službe i službe za kontrolu pošte analiziraju sumnjivo pismo, koje je prispjelo u centar za pošiljke američke vlade”, navodi FBI u saopštenju.

Dodaje se da u ovom trenutku nema nagoveštaja da je javna bezbjednost ugrožena, prenosi Njujork tajms.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju.

Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Zvaničnici, međutim, kažu da je istraga u ranoj fazi i da za sada ne isključuju nijednu mogućnost.

Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količinine većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

U prošlosti su zabilježeni brojni incidenati koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.

Čovek iz Jute poznat kao Vilijam Klajd Alen III, 2018. godine optužen je za slanje pošiljki sa ricinom, uključujući pošiljku upućenu Trampu i drugim saveznim zvaničnicima poput direktora FBI-a Kristofera Vreja. Alen se nalazi u pritvoru.

Dvije osobe su osuđene u dva navrata zbog slanja pisama sa ricinom tadašnjem predsjedniku Baraku Obami.

U maju 2014. godine, čovjek iz Misisipija, Dzejms Everet Dučke, osuđen je na 25 godina zatvora nakon što se izjasnio krivim za slanje pisama sa smrtonosnom supstancom Obami, kao i američkom senatoru i državnom sudiji.

U julu 2014. godine, teksaški glumac osuđen je na 18 godina zatvora zbog slanja pisama koja sadrže ricin Obami i bivšem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana