Холандски новинари поднијели тужбу због забране руских медија

Срна
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ - Главно удружење холандских новинара поднијело је тужбу у којој оспорава забрану руских државних медија у ЕУ као кршење права европских грађана на слободу информисања.

ЕУ је увела рестрикције против “Раше тудеј” и “Спутњика” у Европи 2. марта у оквиру санкција против Москве уз објашњење да они производе пропаганду којом се оправдава и подржава инвазија на Украјину.

У тужби која је поднесена пред Судом правде ЕУ не помиње се садржај који емитују руски медији нити се говори о томе да европски емитери требају да их преносе.

Умјесто тога, наводи се да је забрана сувише широка и да је омогућавање политичарима да преко ноћи уведу политику цензуре принципијелно погрешно.

“Ако говорите о санкцијама, онда је идеја да Русија буде кажњена”, рекао је Томас Брунинг из организације НВЈ.

Он је додао да се фактички дешава кажњавање европског народа и да се људима онемогућава приступ информацијама тиме што се према њима не односи као према одраслима.

Брунинг је рекао да би, без покушаја оспоравања ове забране, био уведен преседан за забрањивање других политизованих медијских кућа.

“Сви осјећамо да је дезинформисање озбиљан проблем нашег доба. Цензура је лак одговор, али није исправан одговор”, рекао је Брунинг.

Тужбу је подржало неколико холандских провајдера интернета и група за грађанске слободе “Битс фор фридом”, која је позната по неутралним кампањама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана