Хамбург: Најслабији резултат ЦДУ икада, АфД прешла цензус

Tanjug
 Хамбург: Најслабији резултат ЦДУ икада, АфД прешла цензус

БЕРЛИН - Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) wемачке канцеларке Ангеле Меркел забележила је, према прелиминарним подацима, најгори резултат у историји на локалним изборима у савезној држави Хамбург, а крајње десна Алтернатива за Њемачку (АфД) прешла је изборни цензус.


Побjеду је однела странка лијевог центра и коалициони партнер ЦДУ на савезном нивоу, Социјалдемократска партија (СПД), а добар резултат постигла је и странка Зелени, преноси ББЦ.

Како је саопштила Изборна комисија у Хамбургу, СПД је освојила 39 одсто гласова, Зелени 24,2 одсто, Хршћанско-демократска унија (ЦДУ) 11,2 одсто, странка Љевица 9,1одсто, АфД 5,3 одсто, а Либерално-демократска странка (ФДП) пет одсто гласова.

Досадашњи и највјероватније будући градоначелник-премијер Хамбурга, Петер Ченчер из СПД, већ је најавио разговоре са странком Зелени о наставку социјалдемократско-зелене коалиције која је на власти у овом граду-савезној држави од 2015. године, пренијела је Хина.

Разлог за лош резултат ЦДУ, наводи ББЦ, је лидерска криза у тој странци, након што је насљедница Ангеле Меркел, Анегрет Крамп Каренбауер, овог мјесеца најавила оставку.

Генерални секретар ЦДУ, Паул Цајмак рекао је да је јуче био "горак дан" и признао да је најава оставке Крамп Каренбауер након скандала у источниј држави Турингији нанијела штету странци.

Тамошњи чланови ЦДУ шокирали су јавност гласајући са АфД за регионалног лидера, што је Меркел описала као "неопростиво" и супротно вредностима странке.

АфД је посљедњих година добила на популарности, иако је у јавности осуђују због екстремних погледа на имиграцију, слободу говора и штампе.

Након првих дјелимичних резултата избора у Хамбургу у недјељу увече, вјеровало се да АфД, који је у том тренутку рачунао на 4,7 одсто гласова, неће ући у парламент, па је у штабовима СПД и Зелених настало славље уз повике "Нацисти напоље!".

АфД је за губитак гласова у поређењу са посљедњим изборима у Хамбургу оптужио медије и остале парламентарне странке које су ту странку индиректно окривиле за покољ с радикално десном позадином у којем је у сриједу у Ханауу убијено десет особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана