Hamburg: Najslabiji rezultat CDU ikada, AfD prešla cenzus

Tanjug
 Hamburg: Najslabiji rezultat CDU ikada, AfD prešla cenzus

BERLIN - Hrišćansko-demokratska unija (CDU) wemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je, prema preliminarnim podacima, najgori rezultat u istoriji na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) prešla je izborni cenzus.


Pobjedu je odnela stranka lijevog centra i koalicioni partner CDU na saveznom nivou, Socijaldemokratska partija (SPD), a dobar rezultat postigla je i stranka Zeleni, prenosi BBC.

Kako je saopštila Izborna komisija u Hamburgu, SPD je osvojila 39 odsto glasova, Zeleni 24,2 odsto, Hršćansko-demokratska unija (CDU) 11,2 odsto, stranka Ljevica 9,1odsto, AfD 5,3 odsto, a Liberalno-demokratska stranka (FDP) pet odsto glasova.

Dosadašnji i najvjerovatnije budući gradonačelnik-premijer Hamburga, Peter Čenčer iz SPD, već je najavio razgovore sa strankom Zeleni o nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je na vlasti u ovom gradu-saveznoj državi od 2015. godine, prenijela je Hina.

Razlog za loš rezultat CDU, navodi BBC, je liderska kriza u toj stranci, nakon što je nasljednica Angele Merkel, Anegret Kramp Karenbauer, ovog mjeseca najavila ostavku.

Generalni sekretar CDU, Paul Cajmak rekao je da je juče bio "gorak dan" i priznao da je najava ostavke Kramp Karenbauer nakon skandala u istočnij državi Turingiji nanijela štetu stranci.

Tamošnji članovi CDU šokirali su javnost glasajući sa AfD za regionalnog lidera, što je Merkel opisala kao "neoprostivo" i suprotno vrednostima stranke.

AfD je posljednjih godina dobila na popularnosti, iako je u javnosti osuđuju zbog ekstremnih pogleda na imigraciju, slobodu govora i štampe.

Nakon prvih djelimičnih rezultata izbora u Hamburgu u nedjelju uveče, vjerovalo se da AfD, koji je u tom trenutku računao na 4,7 odsto glasova, neće ući u parlament, pa je u štabovima SPD i Zelenih nastalo slavlje uz povike "Nacisti napolje!".

AfD je za gubitak glasova u poređenju sa posljednjim izborima u Hamburgu optužio medije i ostale parlamentarne stranke koje su tu stranku indirektno okrivile za pokolj s radikalno desnom pozadinom u kojem je u srijedu u Hanauu ubijeno deset osoba.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana