Гужва на листи републиканаца – трку за фотељу предсједника закомпликовао Трампов потпредсједник Пенс

ГС
Гужва на листи републиканаца – трку за фотељу предсједника закомпликовао Трампов потпредсједник Пенс

ВАШИНГТОН - Листа републиканаца који ће на унутарстраначким изборима покушати да добију статус предсједничког кандидата све је дужа, пошто је јуче документа за кандидатуру предао и бивши потпредсједник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, чиме је и формално постао ривал бившем предсједнику и сараднику Доналду Трампу.

Пенс је кандидатуру озваничио предајом докумената Федералној изборној комисији, а кампању ће формално започети у сриједу објављивањем промотивног видео-снимка и скупом у Демојну, у Ајови, на 64. рођендан.

Пенс се објавом кандидатуре придружио великом броју републиканских кандидата – поред Доналда Трампа, подршку на унутарстраначким изборима тражиће гувернер Флориде Рон Десантис, бивша амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли, сенатор из Јужне Каролине Тим Скот, предузетник Вивек Рамасвами, бивши гувернер Арканзаса Ејса Хачинсон и конзервативни радио-водитељ Лари Елдер, пише РТС.

Очекује се да ће бивши гувернер Њу Џерзија Крис Кристи објавити кандидатуру данас, а гувернер Сјеверне Дакоте Даг Бургам у среду.

Резултати иситраживања јавног мњења међу републиканцима показују да Доналд Трамп води у раној трци за номинацију. Рон Десантис је други на листи по популарности међу гласачима, али би Пенсова кандидатура могла да закомпликује трку.

Пенс је био потпредсједник САД од 2017. до 2021. године. Прије него што га је Доналд Трамп изабрао за потпредсједничког кандидата, био је конгресмен и гувернер Индијане.

На функцији потпредсједника, Пенс је био је лојалан Трампов сарадник и замјеник. Без резерве је хвалио успјехе Трампове администрације.

Председавао је радној групи Бијеле куће за ковид 19, која је координирала одговор америчке администрације на пандемију вируса коронаи поставила темеље за дистрибуцију вакцина.

Путеви блиских сарадника нагло су се разишли када су Трампове присталице 6. јануара 2021. године насилно упале у зграду Конгреса на Капитол хилу, подстакнуте тврдњама бившег предсједника да су избори, на којима је изгубио од демократе Џозефа Бајдена, покрадени.

Трамп је вршио притисак на Пенса да, у церемонијалној улози потпредсједника који предводи Конгрес у пребројавању електорских гласова, поништи резултате избора у кључним државама.

Дојучерашњи сарадник се тада дистанцирао од Трампа. Одбио је да га подржи у намјери да поништи резултате избора.

Пенс је у априлу свједочио у истрази специјалног тужиоца, што је био први пут у модерној историји САД да је потпредсједник био приморан да свједочи о председнику којем је служио. Детаље својих разговора и сарадње са Трампом објавио је и у аутобиографији "Помози ми, Боже".

Иако није остао у добрим односима са Трампом, понављајући да је земљи потребан нови лидер, Пенс је више пута рекао да је поносан на резултате Трампове администрације у којој је учествовао.

Републиканци Пенса виде као поузданог конзервативца који и даље подржава политику Трампове администрације, али без Трампове ексцентричности.

Пенс често каже да себе сматра "хришћанином, конзервативцем и републиканцем – тим редослиједом".

Снажан је противник права на абортус и подржава забрану на националном нивоу, а противи се и правима трансродних особа. Залаже се за промјене програма за здравствено осигурање.

Пенс сматра да би САД требало да дају већу подршку Украјини, због чега је критиковао страначке колеге које нису спремне оштрије да се супротставе Владимиру Путину и Русији.

Бивши потпредсједник се мјесецима припремао за кандидатуру и организовао скупове у државама у којима се одржавају први унутарстраначки избори – Ајови, Јужној Каролини и Њу Хемпширу. Посећивао је и цркве, држао говоре и састајао се са донаторима.

Унутарстраначка изборна трка за републиканског предсједничког кандидата почиње у фебруару наредне године, а многи кандидати су већ у кампањи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана