Гутерес: Вирус корона изазвао највећу кризу од Другог свјетског рата

Anadolija
 Гутерес: Вирус корона изазвао највећу кризу од Другог свјетског рата

ЊУЈОРК - Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација упозорио је да се свијет суочава с најизазовнијом кризом након Другог свјетског рата, изазваном пандемијом вируса корона која пријети људима у свакој земљи и која ће донијети рецесију.

 

Гутерес је у уторак рекао у извјештају о социоекономским учинцима KОВИД-19, да такође постоји ризик да ће комбинација болести и њеног економског утицаја допринијети “повећаној нестабилности, већим немирима и појачаним сукобима“.

Гутерес је позвао на снажнији и ефикаснији глобални одговор на пандемију вируса корона и на социјалну и економску девастацију коју проузрокује болест KОВИД-19.

“Јачина одговора мора одговарати скали кризе. Дакле, мора бити опсежна, координисана и свеобухватна, с тим да одговорима земаља и међународних организација руководи Свјетска здравствена организација“, поручио је генерални секретар УН-а, напоменувши да све земље не прате препоруке СЗО-а.

Гутерес је најавио оснивање Фонда за одговор и опоравак од KОВИД-19 за подршку напорима у земљама са ниским и средњим приходима, с циљем да се владама брзо омогући да се изборе са кризом и убрзају опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана