Гутереш: Солидарност једини пут напријед

Срна
Гутереш: Солидарност једини пут напријед

БЕОГРАД - Генерални секретар УН-а Антонио Гутереш упутио је свим чланицама свјетске организације честитку поводом Дана УН, у којој је оцијенио да данашњи проблеми човјечанства указују на то да су окупљање и солидарност једини пут напријед.

Гутереш је на 76. годишњицу од ратификације Повеље УН, које су 24. октобра 1945. године основане тим документом, истакао да су УН настале као “носилац наде за свијет који је израњао из сјенке катастрофалних сукоба”.

-Мир, развој, људска права и једнаке могућности за све вредности су на којима се већ 76 година темељи Повеља УН и оне немају рок трајања. Нека нас ти идеали подстакну да у потпуности остваримо обећање, потенцијал и наду коју симболизују УН - поручио је Гутереш.

Он је нагласио да чланице УН треба да се окупе и заједнички одговоре на ковид 19, конфлифкте, глад, сиромаштво и климатске промјене.

Према његовим ријечима, то првенствено подарзумијева да се свакој особи на свијету обезбиједи приступ вакцинама против вируса корона.

-Циљеве одрживог развоја достићи ћемо тако што ћемо штитити и поштовати права и достојанство свих људи, настојати да зауставимо конфликте и одважно се обавезати на борбу против промјена климе за спас планете - указао је Гутереш.

Он је истакао да је најважније да се у тој борби одржи ријеч, додајући да у свијету треба да се изгради глобално управљање, које ће бити инклузивније, умреженије и дјелотворније од садашњег

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана