Gutereš: Solidarnost jedini put naprijed

Srna
Gutereš: Solidarnost jedini put naprijed

BEOGRAD - Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš uputio je svim članicama svjetske organizacije čestitku povodom Dana UN, u kojoj je ocijenio da današnji problemi čovječanstva ukazuju na to da su okupljanje i solidarnost jedini put naprijed.

Gutereš je na 76. godišnjicu od ratifikacije Povelje UN, koje su 24. oktobra 1945. godine osnovane tim dokumentom, istakao da su UN nastale kao “nosilac nade za svijet koji je izranjao iz sjenke katastrofalnih sukoba”.

-Mir, razvoj, ljudska prava i jednake mogućnosti za sve vrednosti su na kojima se već 76 godina temelji Povelja UN i one nemaju rok trajanja. Neka nas ti ideali podstaknu da u potpunosti ostvarimo obećanje, potencijal i nadu koju simbolizuju UN - poručio je Gutereš.

On je naglasio da članice UN treba da se okupe i zajednički odgovore na kovid 19, konflifkte, glad, siromaštvo i klimatske promjene.

Prema njegovim riječima, to prvenstveno podarzumijeva da se svakoj osobi na svijetu obezbijedi pristup vakcinama protiv virusa korona.

-Ciljeve održivog razvoja dostići ćemo tako što ćemo štititi i poštovati prava i dostojanstvo svih ljudi, nastojati da zaustavimo konflikte i odvažno se obavezati na borbu protiv promjena klime za spas planete - ukazao je Gutereš.

On je istakao da je najvažnije da se u toj borbi održi riječ, dodajući da u svijetu treba da se izgradi globalno upravljanje, koje će biti inkluzivnije, umreženije i djelotvornije od sadašnjeg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana