Гутереш осудио пораст антисемитизма

Срна
Foto: Агенције

ЊУЈОРК - Генерални секретар УН Антонио Гутереш критиковао је пораст антисемитизма у синоћним коментарима на комеморацији за жртве нацистичког Холокауста и позвао људе широм свијета да се "чврсто успротиве мржњи и нетрпељивости било гдје и свуда".

Гутереш је рекао да је узнемирен недавним сазнањем да је једва половина одраслих у свијету чула за Холокауст, у којем је током Другог свјетског рата убијено шест милиона Јевреја и милиони других људи.

Он је рекао да је одсуство знања о томе међу младим генерацијама "најгоре од свега", пренио је АП.

"Наш одговор на незнање мора бити образовање. Све владе имају одговорност да преносе знање о ужасима Холокауста", изјавио је генерални секретар УН.

Гутереш је говорио на комеморацији УН за жртве Холокауста у Парк ист синагоги у Нјујорку уочи Међународног дана сјећања на жртве Холокауста. Церемонија је одржана виртуелно због пандемије ковид 19.

Генерална скупштна УН усвојила је у новембру 2005. године резолуцију о годишњем обиљежавању овог догађаја и изабрала 27. јануар јер су на тај дан 1945. године совјетске трупе ослободиле нацистички логор смрти Аушвиц-Биркенау.

Гутереш је рекао да је раст антисемитизма, "најстаријег облика мржње и предрасуда", резултовао извјештајима о физичким и вербалним нападима, скрнављењем јеврејских гробаља, вандализовањем синагога, а прошле седмице и отмицом једног рабина и јеврејских вјерника у Тексасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана