Gutereš osudio porast antisemitizma

Srna
Foto: Agencije

NjUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kritikovao je porast antisemitizma u sinoćnim komentarima na komemoraciji za žrtve nacističkog Holokausta i pozvao ljude širom svijeta da se "čvrsto usprotive mržnji i netrpeljivosti bilo gdje i svuda".

Gutereš je rekao da je uznemiren nedavnim saznanjem da je jedva polovina odraslih u svijetu čula za Holokaust, u kojem je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno šest miliona Jevreja i milioni drugih ljudi.

On je rekao da je odsustvo znanja o tome među mladim generacijama "najgore od svega", prenio je AP.

"Naš odgovor na neznanje mora biti obrazovanje. Sve vlade imaju odgovornost da prenose znanje o užasima Holokausta", izjavio je generalni sekretar UN.

Gutereš je govorio na komemoraciji UN za žrtve Holokausta u Park ist sinagogi u Njujorku uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Ceremonija je održana virtuelno zbog pandemije kovid 19.

Generalna skupštna UN usvojila je u novembru 2005. godine rezoluciju o godišnjem obilježavanju ovog događaja i izabrala 27. januar jer su na taj dan 1945. godine sovjetske trupe oslobodile nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau.

Gutereš je rekao da je rast antisemitizma, "najstarijeg oblika mržnje i predrasuda", rezultovao izvještajima o fizičkim i verbalnim napadima, skrnavljenjem jevrejskih grobalja, vandalizovanjem sinagoga, a prošle sedmice i otmicom jednog rabina i jevrejskih vjernika u Teksasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana