Грешком пустили 23 путника са крузера"Дајмонд принцес" без теста на вирус корона

Танјуг
Грешком пустили 23 путника са крузера"Дајмонд принцес" без теста на вирус корона

ТОКИО - Јапански министар здравља Кацунобу Като извинио се данас пошто су власти дозволиле искрцавање 23 путника са крузера "Дајмонд принцес" без поновљеног тестирања по истеку двонедељног карантина.

-Дубоко жалим због наше грешке. Учинићемо све да не поновимо сличну грешку - рекао је он новинарима.

Истовремено се испоставило да је једна путница, Јапанка, по напуштању брода била позитивна на вирус корона.

Она се искрцала са брода усидреног код Јокохаме у сриједу након двонедјељног карантина, али је на новом тесту у префектури Точиги утврђено да је позитивна на вирус.

Министарство здравља је саопштило да ће поново тестирати 23 путника који су се искрцали са брода у сриједу и четвртак. Они су посљедњи пут тестирани прије 5. фебруара и јапанско министарство покушава да допре до њих да би поново били тестирани.
- Дубоко се извињавамо за ситуацију изазвану нашим превидом - рекао је Като на конференцији за новинаре и најавио да ће надлежни предузети све неопходне мјере као што су двоструке провјере да би се спријечио рецидив.

Крузер са 3.700 путника и чланова посаде, био је у карантину од 3. фебруара.
Због наглог пораста броја људи заражених вирусом корона, италијанска влада одлучила је да блокира приступ градовима и општинама у којима има највише заражених у регионима Ломбардији и Венету.

Тако ће се у својеврсној изолацији наћи десет градова и општина у Ломбардији, гдје живи 50.000 људи, као и градић Во са 3.000 становника у региону Венето.

- Желимо да изолујемо заразу колико је год то могуће унутар одређеног подручја - изјавио је италијански министар здравства Роберто Сперанца након хитног састанка владиног кабинета који је одржан у суботу у Риму.

Број заражених коронавирусом у Италији порастао је у међувремену на 76 особа, укључујући двоје умрлих.

Свјетска здравствена организација (СЗО) објавила је да Италија има највише заражених вирусом коронау Европи

У Њемачкој је забиљежено 16 случајева, у Францускај 12, од којих је један умро, те у Великој Британији три случаја.

Премијер Ђузепе Конте изјавио је да ће полиција надзирати ситуацију, односно да ће полицајци спречавати људе да улазе или излазе из градова који су под изолацијом. Ако буде потребно помоћи ће и војска.

- Циљ је заштити здравље Италијана - казао је Конте.

Италијанска влада отказала је сва спортска такмичења која су требала да буду одржана у недељу у Ломбардији и Венету, што значи да се неће одиграти и неке утакмице италијанског фудбалског првенства, Интер - Сампдориа, као и Верона - Каљари.

Број заражених вирусом коронау Кини данас је порастао на 76.936, пошто је забиљжено 648 нових случајева, а број жртава достигао је укупно 2.442, саопштила је национална здравствена комисија.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да оптужбе САД о наводној умијешаности Русије у кампању дезинформација у вези са поријеклом новог коронавируса, представљају намјерно изречене лажи.

Медији су објавили да Стејт департмент сматра да Русија стоји иза ширења дезинформација о епидемији коронавируса и да су америчке дипломате добиле задатак да реагују на кампању дезинформација, која се наводно води на "Твитеру", "Фејсбуку" и "Инстаграму".
Извори агенције тврде да се одговарајуће поруке на тим друштвеним мрежама појављују на налозима корисника "повезаних са Русијом".

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана