Greškom pustili 23 putnika sa kruzera"Dajmond princes" bez testa na virus korona

Tanjug
Greškom pustili 23 putnika sa kruzera"Dajmond princes" bez testa na virus korona

TOKIO - Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato izvinio se danas pošto su vlasti dozvolile iskrcavanje 23 putnika sa kruzera "Dajmond princes" bez ponovljenog testiranja po isteku dvonedeljnog karantina.

-Duboko žalim zbog naše greške. Učinićemo sve da ne ponovimo sličnu grešku - rekao je on novinarima.

Istovremeno se ispostavilo da je jedna putnica, Japanka, po napuštanju broda bila pozitivna na virus korona.

Ona se iskrcala sa broda usidrenog kod Jokohame u srijedu nakon dvonedjeljnog karantina, ali je na novom testu u prefekturi Točigi utvrđeno da je pozitivna na virus.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će ponovo testirati 23 putnika koji su se iskrcali sa broda u srijedu i četvrtak. Oni su posljednji put testirani prije 5. februara i japansko ministarstvo pokušava da dopre do njih da bi ponovo bili testirani.
- Duboko se izvinjavamo za situaciju izazvanu našim previdom - rekao je Kato na konferenciji za novinare i najavio da će nadležni preduzeti sve neophodne mjere kao što su dvostruke provjere da bi se spriječio recidiv.

Kruzer sa 3.700 putnika i članova posade, bio je u karantinu od 3. februara.
Zbog naglog porasta broja ljudi zaraženih virusom korona, italijanska vlada odlučila je da blokira pristup gradovima i opštinama u kojima ima najviše zaraženih u regionima Lombardiji i Venetu.

Tako će se u svojevrsnoj izolaciji naći deset gradova i opština u Lombardiji, gdje živi 50.000 ljudi, kao i gradić Vo sa 3.000 stanovnika u regionu Veneto.

- Želimo da izolujemo zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja - izjavio je italijanski ministar zdravstva Roberto Speranca nakon hitnog sastanka vladinog kabineta koji je održan u subotu u Rimu.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je u međuvremenu na 76 osoba, uključujući dvoje umrlih.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da Italija ima najviše zaraženih virusom koronau Evropi

U Njemačkoj je zabilježeno 16 slučajeva, u Francuskaj 12, od kojih je jedan umro, te u Velikoj Britaniji tri slučaja.

Premijer Đuzepe Konte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Ako bude potrebno pomoći će i vojska.

- Cilj je zaštiti zdravlje Italijana - kazao je Konte.

Italijanska vlada otkazala je sva sportska takmičenja koja su trebala da budu održana u nedelju u Lombardiji i Venetu, što znači da se neće odigrati i neke utakmice italijanskog fudbalskog prvenstva, Inter - Sampdoria, kao i Verona - Kaljari.

Broj zaraženih virusom koronau Kini danas je porastao na 76.936, pošto je zabiljženo 648 novih slučajeva, a broj žrtava dostigao je ukupno 2.442, saopštila je nacionalna zdravstvena komisija.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da optužbe SAD o navodnoj umiješanosti Rusije u kampanju dezinformacija u vezi sa porijeklom novog koronavirusa, predstavljaju namjerno izrečene laži.

Mediji su objavili da Stejt department smatra da Rusija stoji iza širenja dezinformacija o epidemiji koronavirusa i da su američke diplomate dobile zadatak da reaguju na kampanju dezinformacija, koja se navodno vodi na "Tviteru", "Fejsbuku" i "Instagramu".
Izvori agencije tvrde da se odgovarajuće poruke na tim društvenim mrežama pojavljuju na nalozima korisnika "povezanih sa Rusijom".

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana