Грчка: Санкције Анкари нису на дневном реду

Срна
Грчка: Санкције Анкари нису на дневном реду

АТИНА - Грчка ће тражити од ЕУ да припреми списак "веома снажних мјера" против Турске, у случају кршења суверених грчких права бушењем нафте и гаса на истоку Средоземља, изјавио је данас министар спољних послова Грчке Никос Дендијас за телевизијску станицу "Скај".

Међутим, ЕУ нема намјеру да разговара о било каквим санкцијама против Турске, било због њеног бушења у источном Медитерану или било каквог кршења ембарга на оружје у Либији, рекао је високи званичник ЕУ.

Исти извор наводи да не постоји намјера да се питање санкција Турској "стави на сто" током сутрашњег првог лице-у-лице састанка министара спољних послова ЕУ. Ради се о могућим санкцијама због турских активности бушења у Средоземљу.

Иако је званичник признао да је спречавање било каквих илегалних активности Турске, попут бушења у ексклузивној привредној зони Кипра или поткопавања мировне операције у Либији, "пресудно" за побољшање односа са ЕУ, санкције због Либије нису у оквиру одлука Савјета безбедности УН.

Ипак, рекао је званичник, сутра ће Савјет за спољне послове укључити "дубинску расправу" о свим аспектима односа између ЕУ и Турске. Али, ако ништа друго, очекује се да ће ЕУ направити симболичан гест добре воље према Турској, при чему је високи представник ЕУ Жозеп Борељ споменуо неуспјели државни удар у Турској 2016. године и нагласио подршку ЕУ изабраној Влади Турске. Турска перцепција млаке ЕУ осуде државног удара допринијела је захлађењу односа.

Сврха свега тога је "деблокирање врло тешког односа" двије стране, рекао је званичник ЕУ.

Савјет ће, такође, расправљати о претварању музеја Аја Софија у џамију, рекао је Дендијас.

Након што је више од 400 година коришћена као џамија након османског освајања Цариграда 1453. године, музеј Аја Софија је 1934. године основан декретом Мустафе Кемала Ататурка, оснивача модерне турске државе.

"Ердоган прелази црту. Чак одбацује традицију сопствене земље. Окреће леђа међународној заједници и њеним правилима. Не треба занемарити чињеницу да он не показује дух сарадње у оквиру међународног права", рекао је Дендијас.

Међутим, истиче Дендијас, Турској треба дати простора да поништи своју одлуку о Аја Софији, а да то не буде под међународним притиском.

Министар спољних послова додао је да то није питање између Грчке и Турске, већ питање које укључује глобалну заједницу.

"УНЕСКО сноси одговорност за заштиту споменика", рекао је Дендијас, преноси "Катимерини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана