Grčka: Sankcije Ankari nisu na dnevnom redu

Srna
Grčka: Sankcije Ankari nisu na dnevnom redu

ATINA - Grčka će tražiti od EU da pripremi spisak "veoma snažnih mjera" protiv Turske, u slučaju kršenja suverenih grčkih prava bušenjem nafte i gasa na istoku Sredozemlja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas za televizijsku stanicu "Skaj".

Međutim, EU nema namjeru da razgovara o bilo kakvim sankcijama protiv Turske, bilo zbog njenog bušenja u istočnom Mediteranu ili bilo kakvog kršenja embarga na oružje u Libiji, rekao je visoki zvaničnik EU.

Isti izvor navodi da ne postoji namjera da se pitanje sankcija Turskoj "stavi na sto" tokom sutrašnjeg prvog lice-u-lice sastanka ministara spoljnih poslova EU. Radi se o mogućim sankcijama zbog turskih aktivnosti bušenja u Sredozemlju.

Iako je zvaničnik priznao da je sprečavanje bilo kakvih ilegalnih aktivnosti Turske, poput bušenja u ekskluzivnoj privrednoj zoni Kipra ili potkopavanja mirovne operacije u Libiji, "presudno" za poboljšanje odnosa sa EU, sankcije zbog Libije nisu u okviru odluka Savjeta bezbednosti UN.

Ipak, rekao je zvaničnik, sutra će Savjet za spoljne poslove uključiti "dubinsku raspravu" o svim aspektima odnosa između EU i Turske. Ali, ako ništa drugo, očekuje se da će EU napraviti simboličan gest dobre volje prema Turskoj, pri čemu je visoki predstavnik EU Žozep Borelj spomenuo neuspjeli državni udar u Turskoj 2016. godine i naglasio podršku EU izabranoj Vladi Turske. Turska percepcija mlake EU osude državnog udara doprinijela je zahlađenju odnosa.

Svrha svega toga je "deblokiranje vrlo teškog odnosa" dvije strane, rekao je zvaničnik EU.

Savjet će, takođe, raspravljati o pretvaranju muzeja Aja Sofija u džamiju, rekao je Dendijas.

Nakon što je više od 400 godina korišćena kao džamija nakon osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine, muzej Aja Sofija je 1934. godine osnovan dekretom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

"Erdogan prelazi crtu. Čak odbacuje tradiciju sopstvene zemlje. Okreće leđa međunarodnoj zajednici i njenim pravilima. Ne treba zanemariti činjenicu da on ne pokazuje duh saradnje u okviru međunarodnog prava", rekao je Dendijas.

Međutim, ističe Dendijas, Turskoj treba dati prostora da poništi svoju odluku o Aja Sofiji, a da to ne bude pod međunarodnim pritiskom.

Ministar spoljnih poslova dodao je da to nije pitanje između Grčke i Turske, već pitanje koje uključuje globalnu zajednicu.

"UNESKO snosi odgovornost za zaštitu spomenika", rekao je Dendijas, prenosi "Katimerini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana