Грци подижу гигантску ограду дуж границе: Биће опасана бодљикавом жицом, око ње више стотина полицајаца

Б92
Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Грчка је почела са подизањем челичне ограде дуге 27 километара, као и војних осматрачница у Евросу, ударној тачки тзв. Балканске мигрантске руте.

Ограда "ниче" на граници Грчке и Турске.

По висини, која износи пет метара, ова ограда ће превазићи друге ограде на оваквим мјестима у Европи, као и на граници између САД и Мексика. Биће опасана и бодљикавом жицом.

"Подизање ограде у Евросу је најмање што смо могли да учинимо како би обезбиједили границу и учинили да се становници Евроса осјећају сигурније",рекаo је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис 17. октобра приликом обиласка радова у том региону.

Нове баријере ће служити за спречавање илегалних прелазака границе и спречавање поплава, а у тај пројекат уложено је 63 милиона евра.

Поред изградње нове, унапредиће се мрежа постојећих ограда са челичним ојачањима у висини од 4,3 метра што је у рангу баријере каква се налази на граници САД и Мексика.

Грчка влада ангажовала је додатних 400 пограничних полицајаца за чување региона Евроса, 800 у источном Егеју и 480 у другим дијеловима хеленске републике, пише Балканска безбједносна мрежа, преноси Спутњик.

Подсјетимо, сукоби на граници између Турске и Грчке кулминирали су током фебруара.

Избјеглице са Блиског истока су покушале да уђу у Грчку и ЕУ, након што је Анкара смањила контролу, односно одлучила је да више не зауставља избјеглице из Сирије који копном и морем покушавају да стигну у Европу.

Грчки граничари су сузавцем растјеривали око 500 избјеглица.

Тада су се повеле различите спекулације, а на друштвеним мрежама круже информације са видео-снимцима, гдке се наводи да Турска обезбијеђује аутобусе за избјеглице и шаље их до граничних прелаза са Грчком и Бугарском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана