Grci podižu gigantsku ogradu duž granice: Biće opasana bodljikavom žicom, oko nje više stotina policajaca

B92
Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Grčka je počela sa podizanjem čelične ograde duge 27 kilometara, kao i vojnih osmatračnica u Evrosu, udarnoj tački tzv. Balkanske migrantske rute.

Ograda "niče" na granici Grčke i Turske.

Po visini, koja iznosi pet metara, ova ograda će prevazići druge ograde na ovakvim mjestima u Evropi, kao i na granici između SAD i Meksika. Biće opasana i bodljikavom žicom.

"Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbijedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osjećaju sigurnije",rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava, a u taj projekat uloženo je 63 miliona evra.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim dijelovima helenske republike, piše Balkanska bezbjednosna mreža, prenosi Sputnjik.

Podsjetimo, sukobi na granici između Turske i Grčke kulminirali su tokom februara.

Izbjeglice sa Bliskog istoka su pokušale da uđu u Grčku i EU, nakon što je Ankara smanjila kontrolu, odnosno odlučila je da više ne zaustavlja izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu.

Grčki graničari su suzavcem rastjerivali oko 500 izbjeglica.

Tada su se povele različite spekulacije, a na društvenim mrežama kruže informacije sa video-snimcima, gdke se navodi da Turska obezbijeđuje autobuse za izbjeglice i šalje ih do graničnih prelaza sa Grčkom i Bugarskom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana