Голдман Сакс смањио процјену раста Кине због струје

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Голдман Сакс се придружио банкама које су ових дана смањиле прогнозу раста Кине за текућу годину, због проблема с којима се та земља суочава усљед несташице електричне енергије.

Голдман сада предвиђа да ће друга највећа свјетска економија ове године забиљежити расти од 7,8 посто уместо раније прогнозираних 8,2 процента, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си (ББЦ). Америчка инвестициона банка каже да велики застој индустријске производње узрокован нестанком струје знатно повећава "негативне притиске" на економију. Процјењује се да је рестрикцијама електричне енергије погођено чак 44 посто кинеске индустријске активности.

На редуковано снабдјевање електричном енергијом утицале су мјере Пекинга за заштиту животне средине у оквиру глобалне битке за климу, поремећаји у ланцима снабдјевања и скок цијена на робним тржиштима, због чега су неке фабрике и домаћинства у Кини остала без струје.

Рестрикције електричне енергије су прво погодиле произвођаче широм земље, од којих су многи морали да ограниче или обуставе производњу посљедњих недјеља. Према једном документу, у који је ББЦ имао увид, и највећа лука на сјеверу Кине, у Тијанђину, погођена је рестрикцијама.

Процјењује се да ће искључења струје за дизалице које преносе терет са бродова на обалу, и обратно, бити настављена до краја седмице. Прекид испорука струје сада је у извјесној мјери проширен и на домаћинства. Житељи у провинцијама Лијаонинг, Ђлин и Хеилонгђианг жале се на друштвеним мрежама да немају гријање, и да лифтови и семафори не раде. Покрајинске власти улажу напоре да обезбеде становницима електричну енергију и гријање.

Кина је, иначе, и даље високо зависна од угља у производњи електричне енергије. Јапански финансијски гигант Номура, инвестициона банка са Вол Стрита Морган Стенли и корпорација Чајна Интернешенал Кепитал такође су смањили своје прогнозе економског раста Кине или упозорили на мањи раст због реструкција електричне енергије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана