Goldman Saks smanjio procjenu rasta Kine zbog struje

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

NjUJORK - Goldman Saks se pridružio bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu, zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usljed nestašice električne energije.

Goldman sada predviđa da će druga najveća svjetska ekonomija ove godine zabilježiti rasti od 7,8 posto umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC). Američka investiciona banka kaže da veliki zastoj industrijske proizvodnje uzrokovan nestankom struje znatno povećava "negativne pritiske" na ekonomiju. Procjenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti.

Na redukovano snabdjevanje električnom energijom uticale su mjere Pekinga za zaštitu životne sredine u okviru globalne bitke za klimu, poremećaji u lancima snabdjevanja i skok cijena na robnim tržištima, zbog čega su neke fabrike i domaćinstva u Kini ostala bez struje.

Restrikcije električne energije su prvo pogodile proizvođače širom zemlje, od kojih su mnogi morali da ograniče ili obustave proizvodnju posljednjih nedjelja. Prema jednom dokumentu, u koji je BBC imao uvid, i najveća luka na sjeveru Kine, u Tijanđinu, pogođena je restrikcijama.

Procjenjuje se da će isključenja struje za dizalice koje prenose teret sa brodova na obalu, i obratno, biti nastavljena do kraja sedmice. Prekid isporuka struje sada je u izvjesnoj mjeri proširen i na domaćinstva. Žitelji u provincijama Lijaoning, Đlin i Heilongđiang žale se na društvenim mrežama da nemaju grijanje, i da liftovi i semafori ne rade. Pokrajinske vlasti ulažu napore da obezbede stanovnicima električnu energiju i grijanje.

Kina je, inače, i dalje visoko zavisna od uglja u proizvodnji električne energije. Japanski finansijski gigant Nomura, investiciona banka sa Vol Strita Morgan Stenli i korporacija Čajna Internešenal Kepital takođe su smanjili svoje prognoze ekonomskog rasta Kine ili upozorili na manji rast zbog restrukcija električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana