Глобални добитник Нансен награде биће Абдулахи Мире - бивши избјеглица и новинар

Танјуг
Глобални добитник Нансен награде биће Абдулахи Мире - бивши избјеглица и новинар

ЖЕНЕВА - Глобални добитник Нансенове награде за избјеглице УНХЦР-а за ову годину биће Абдулахи Мире - бивши избеглица и новинар који се залагао за право на образовање и тако обезбједио да чак 100.000 књига дође у руке дјеце избјеглица у Кенији. "Абдулахи Мире је живи доказ да трансформативне идеје могу произаћи из расељених заједница.

Показао је велику сналажљивост и упорност у јачању квалитета образовања за избјеглице", рекао је високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди. Мире је рођен у Сомалији и одрастао је у избегличким камповима Дадаб у Кенији, одакле је пресељен у Норвешку, али га је жеља да служи својој заједници вукла назад, па је пронашао посао у Кенији као новинар и основао ХубЛинк за образовање младих за избеглице - организацију коју воде избјеглице и која је отворила три библиотеке у камповима опремљене донираним књигама и проширила могућности учења за десетине хиљада расељене дјеце и младости, наводи се у саопштењу Агенције УН за избјеглице (УНХЦР).

"Побједа није само за мене, већ и за све волонтере са којима радим. То је за дјецу у школама", рекао је Мире. Како се наводи, ове године ће бити награђено и неколико регионалних побједника, и то Елизабет Морено Барко (Америка) која је адвокат за људска права, а која се залаже за заједнице погођене оружаним унутрашњим сукобом у Колумбији, затим Асиа Ал-Машреки (Блиски исток и Северна Африка) оснивач и предсједник Фондације за одрживи развој, која је помогла скоро два милиона појединаца у Јемену погођеним сукобима, као и Абдулах Хабиб, Сахат Зиа Херо, Салим Кан и Шахида Вин (Азија-Пацифик), четири приповедача Рохиња који документују искуства избјеглица Рохингја без држављанства, и Лена Грочовска и Владислав Грочовски (Европа), пољски пар чији ланац хотела и фондација пружају склониште и обуку избјеглицама.

Нансен награде ће бити уручене на церемонији у Женеви 13. децембра на Глобалном форуму за избеглице 2023. Награде су омогућене уз подршку влада Норвешке и Швајцарске, ИКЕА фондације, града и кантона Женева, Нансен награда носи име по норвешком истраживачу, научнику, дипломати и хуманитарцу Фридтјофу Нансену

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана