Globalni dobitnik Nansen nagrade biće Abdulahi Mire - bivši izbjeglica i novinar

Tanjug
Globalni dobitnik Nansen nagrade biće Abdulahi Mire - bivši izbjeglica i novinar

ŽENEVA - Globalni dobitnik Nansenove nagrade za izbjeglice UNHCR-a za ovu godinu biće Abdulahi Mire - bivši izbeglica i novinar koji se zalagao za pravo na obrazovanje i tako obezbjedio da čak 100.000 knjiga dođe u ruke djece izbjeglica u Keniji. "Abdulahi Mire je živi dokaz da transformativne ideje mogu proizaći iz raseljenih zajednica.

Pokazao je veliku snalažljivost i upornost u jačanju kvaliteta obrazovanja za izbjeglice", rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi. Mire je rođen u Somaliji i odrastao je u izbegličkim kampovima Dadab u Keniji, odakle je preseljen u Norvešku, ali ga je želja da služi svojoj zajednici vukla nazad, pa je pronašao posao u Keniji kao novinar i osnovao HubLink za obrazovanje mladih za izbeglice - organizaciju koju vode izbjeglice i koja je otvorila tri biblioteke u kampovima opremljene doniranim knjigama i proširila mogućnosti učenja za desetine hiljada raseljene djece i mladosti, navodi se u saopštenju Agencije UN za izbjeglice (UNHCR).

"Pobjeda nije samo za mene, već i za sve volontere sa kojima radim. To je za djecu u školama", rekao je Mire. Kako se navodi, ove godine će biti nagrađeno i nekoliko regionalnih pobjednika, i to Elizabet Moreno Barko (Amerika) koja je advokat za ljudska prava, a koja se zalaže za zajednice pogođene oružanim unutrašnjim sukobom u Kolumbiji, zatim Asia Al-Mašreki (Bliski istok i Severna Afrika) osnivač i predsjednik Fondacije za održivi razvoj, koja je pomogla skoro dva miliona pojedinaca u Jemenu pogođenim sukobima, kao i Abdulah Habib, Sahat Zia Hero, Salim Kan i Šahida Vin (Azija-Pacifik), četiri pripovedača Rohinja koji dokumentuju iskustva izbjeglica Rohingja bez državljanstva, i Lena Gročovska i Vladislav Gročovski (Evropa), poljski par čiji lanac hotela i fondacija pružaju sklonište i obuku izbjeglicama.

Nansen nagrade će biti uručene na ceremoniji u Ženevi 13. decembra na Globalnom forumu za izbeglice 2023. Nagrade su omogućene uz podršku vlada Norveške i Švajcarske, IKEA fondacije, grada i kantona Ženeva, Nansen nagrada nosi ime po norveškom istraživaču, naučniku, diplomati i humanitarcu Fridtjofu Nansenu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana