Генг разочаран резултатима процедуралног гласања

СРНА
Генг разочаран резултатима процедуралног гласања

ЊУЈОРК- Представник Кине у УН Генг Шуанг рекао је вечерас да је разочаран што Савјет безбједности поново није одржао расправу о НАТО агресији на СР Југославију већ је пропустио прилику за дискусију како убудуће подржати принципе Повеље УН.

Он је изразио жаљење због резлутата процедуралног гласања током којег није било довољно гласова за одржавање дискусије.

Генг је подсјетио да је на претходном састанку Савјета безбједности УН изнесен став да Кина подржава одржавање овакве расправе током које би била извршена ревизија ове важне епизоде у историји и да се на тој основи размотри на који начин подржати сврху и принципе Повеље УН.

Према његовим ријечима, у протеклих неколико дана биле су уочљиве несугласице чланица Савјета безбједности УН око одржавања састанака што је изазвало поремећај у раду тог тијела.

"То није нешто што било ко жели нити је у било чијем интересу. Тренутно се међународни мир суочава са разним изазовима. Дневни ред Савјета безбједности УН веома је тежак и неизбјежно је да чланице имају различите ставове, али је одржање сарадње најмање што се може учинити", истакао је Генг.

Он је охрабрио поједине чланице Савјета безбједности УН да искажу флексибилност и да рјешења траже кроз учешће у консултацијама.

За одржавање сједнице вечерас су гласале Русија, Кина, Алжир, Сијера Леоне, Гвајана и Мозамбик, док су остале чланице Савјета безбједности биле уздржане. Пошто за није било минималних девет гласова, расправа није одржана.

Послије Генговог обраћања, стални представник Јапана у УН и предсједавајући састанку Казујуки Јамазаки закључио је сједницу.

Савјет безбједности одбио је исти захтјев Русије и у понедјељак, 25. марта.

У НАТО агресији прије 25 година, током 78 дана бомбардовања, убијено је 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана