Geng razočaran rezultatima proceduralnog glasanja

SRNA
Geng razočaran rezultatima proceduralnog glasanja

NjUJORK- Predstavnik Kine u UN Geng Šuang rekao je večeras da je razočaran što Savjet bezbjednosti ponovo nije održao raspravu o NATO agresiji na SR Jugoslaviju već je propustio priliku za diskusiju kako ubuduće podržati principe Povelje UN.

On je izrazio žaljenje zbog rezlutata proceduralnog glasanja tokom kojeg nije bilo dovoljno glasova za održavanje diskusije.

Geng je podsjetio da je na prethodnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN iznesen stav da Kina podržava održavanje ovakve rasprave tokom koje bi bila izvršena revizija ove važne epizode u istoriji i da se na toj osnovi razmotri na koji način podržati svrhu i principe Povelje UN.

Prema njegovim riječima, u proteklih nekoliko dana bile su uočljive nesuglasice članica Savjeta bezbjednosti UN oko održavanja sastanaka što je izazvalo poremećaj u radu tog tijela.

"To nije nešto što bilo ko želi niti je u bilo čijem interesu. Trenutno se međunarodni mir suočava sa raznim izazovima. Dnevni red Savjeta bezbjednosti UN veoma je težak i neizbježno je da članice imaju različite stavove, ali je održanje saradnje najmanje što se može učiniti", istakao je Geng.

On je ohrabrio pojedine članice Savjeta bezbjednosti UN da iskažu fleksibilnost i da rješenja traže kroz učešće u konsultacijama.

Za održavanje sjednice večeras su glasale Rusija, Kina, Alžir, Sijera Leone, Gvajana i Mozambik, dok su ostale članice Savjeta bezbjednosti bile uzdržane. Pošto za nije bilo minimalnih devet glasova, rasprava nije održana.

Poslije Gengovog obraćanja, stalni predstavnik Japana u UN i predsjedavajući sastanku Kazujuki Jamazaki zaključio je sjednicu.

Savjet bezbjednosti odbio je isti zahtjev Rusije i u ponedjeljak, 25. marta.

U NATO agresiji prije 25 godina, tokom 78 dana bombardovanja, ubijeno je 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana