Украјинске снаге гранатирају Енергодар, одјекнуло 13 експлозија

ГС/Агенције
Двјеста двадесети дан рата у Украјини
Foto: Тасс | Двјеста двадесети дан рата у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ - Двјеста двадесети дан рата у Украјини. Предсједник Русије Владимир Путин потписао је документа о приступању Русији четири украјинске територије на којима је одржан референдум. Запад осуђује потез Русије. Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио да је та земља поднијела захтјев за убрзани пријем у Алијансу.

22:00 - Зеленски: Настављају се борбе у кључном граду Лиману

Предсjедник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да се настављају борбе у кључном граду Лиману.

Русија је саопштила раније данас да су њене трупе напустиле Лиман и повукле се на резервне положаје.

"Украјинска застава се већ налази у Лиману у Доњецкој области", рекао је Зеленски.

Борбе се тамо и даље воде, казао је он у вечерњем видео обраћању.

 

15:30 - Руске снаге напустиле Красни Лиман

Руске снаге су напустиле мјесто Красни Лиман због опасности од окружења и повукле су се на друге линије, саопштено је данас из руског Министарства одбране.
У саопштењу се наводи да је протеклог дана током удара на положаје 66. и 93. механизоване бригаде украјинских снага убијено више од 200 војника, те уништено пет тенкова и девет борбених возила пјешадије.

"Упркос нанесеним губицима, непријатељ је довео резерве и наставио је са офанзивом у том правцу", истиче се у саопштењу

 

15:20 - Украјина увела санкције против 3.600 физичких и правних лица из Русије

Влада Украјине усагласила је нове пакете санкција против више од 3.600 руских физичких и правних лица, саопштила је прес-служба Министарства привреде Украјине.

Како се наводи, на списку су дјеца и рођаци руског предсједника Владимира Путина и његових блиских сарадника, представници регионалних елита и руских власти, представници руководства Оружаних снага Русије, олигарси, представници владе ЛНР и ДНР, умјетници, укључујући држављане Украјине. 

Такође су усвојене санкције против страних држављана – међународних посматрача на референдумима.

 Санкције су уведене и против кључних компанија, банака, предузећа из области рударства, енергетике, комуникација, логистике.

14:45 - Украјинске снаге гранатирају Енергодар

Украјинска војска је почела артиљеријски напад на обалско подручје Енергодара, саопштила је администрација тог града.
„Националистичке формације Оружаних снага Украјине отвориле су артиљеријску ватру на обласко подручје града. 

Одјекнуло је 13 експлозија.

Хитне службе су у приправности за указивање помоћи у случају ванредне ситуације. 

За сада нема података о материјалној штети, а жртава нема.

14:12 -  Шојгу: Дјелимична мобилизација не обухвата жене

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је да дјелимична мобилизација у Русији не обухвата жене.

„Не. Тако нешто није било ни у плановима за будућност. Не планирамо да позивамо жене”, рекао је Шојгу одговарајући на питање новинара.

Министар одбране Русије је заједно с градоначелником Москве Сергејом Собјањином и губернатором Московске области Андрејом Воробјовом проверио ток припрема и услове размјештања мобилисаних грађана.

13:56 – ДНР: Украјинска војска за сат и 15 минута испалила више од 10 пројектила

Украјинска војска је за сат и 15 минута испалила више од 10 пројектила из тенка, као и 20 ненавођених авијационих ракета на Зајцево, Озерјановку, Макејевку и Старомихајловку у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

 

13:31 – Покренута истрага против лидера ДНР-а

Служба безбједности Украјине саопштила је да је покренула истрагу против лидера Луганске Народне Републике Леонида Пасечника и још осморице посланика Доњецке Народне Републике због сумње да су учествовали у организовању наводно незаконитог референдума на истоку Украјине.

12:58 - Новинар калињинградског издања РуБалтиц.Ру Алексеј Иљашевич погинуо је у борбама код Авдејевке, саопштио је главни уредник тог издања Александар Носович.

Иљашевич се, такође, оглашавао као ескперт на сајту Спутњик Белорусија.

11:19 – Путин додијелио звање Хероја замјенику шефа администрације Херсонске области звање Хероја

Предсједник Русије Владимир Путин доделио је звање Хероја Русије првог степена заменику шефа администрације Херсонске области Алексеју Катериничеву, који је погинуо током украјинског гранатирања, слиједи из указа који је руски лидер потписао данас.

„За храброст и херојство, испољене приликом испуњавања службене дужности, доделити звање Хероја Руске Федерације пуковнику Алексеју Викторовичу Катериничеву (постхумно)”, наведено је у указу.
 

10:22 - Делегације Финске, Шведске и Турске могле би да се састану током октобра како би разговарале о процесу учлањења Финске и Шведске у НАТО, саопштио је шеф финске дипломатије Пека Хависто.

„Надамо се, наравно, да ће чланице НАТО-а завршити процес разматрања нашег захтјева што је могуће прије. У овом тренутку имамо добар резултат. Остало је да парламенти двију земаља одобре захтјев, а ријеч је о Турској и Мађарској. Слика коју имамо указује на напредак. Не желим да се упуштам у детаље, али састанак одржан 26. августа у Хелсинкију је показао позитивну атмосферу и постигнут је напредак. Очекује се да ће следеће засједање бити одржано у октобру”, рекао је Хависто.

10:05 - Украјинска војска гранатира Нову Каховку

Украјинска војска гранатира Нову Каховку, активиран је противваздушни систем Оружаних снага Русије, у ваздуху је одјекнуло пет експлозија, саопштиле су градске власти.

9.32 - Саливен: Није тренутак за пријем Украјине у НАТО

Захтјев Украјине за пријем у НАТО требало би процедурално размотрити у неко друго вријеме, изјавио је савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џејк Саливен, преноси Јуроњуз .

“По нашем мишљењу, сада је најбољи начин да се Украјина подржи кроз практичну подршку ''на терену'', а процес у Бриселу би требало да се предузме у друго вријеме”, рекао је Саливен новинарима у Бијелој кући, пренео је ТАС С.

Украјина је у петак званично поднијела захтјев за улазак у НАТО као војни партнер, што се поклопило са церемонијом у Москви на којој је руски предсједник Владимир Путин потписао документа о присаједињењу самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Русији.

„Америка је у потпуности спремна са нашим савезницима из НАТО-а да брани сваки педаљ територије НАТО-а. Сваки педаљ “, рекао је амерички предсједник Бајден у изјави у петак у Вашингтону, уз напомену да би ову поруку Москва требала дословно да схвати.

9.00 - Украјинска војска гранатирала три области Доњецка

Украјинска војска је током три сата гранатирала три области Доњецка, као и Јасиновату, испаливши 21 пројектил, један човјек је погинуо, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

8:36 – Финска разматра изградњу ограде на граници с Русијом

Финска разматра могућност изградње ограде на дијелу границе с Русијом, изјавио је министар иностраних послова те земље Пека Хависто за шпански лист „Мундо”.

8.21 - Свјетска банка: Још 530 милиона долара помоћи Украјини

Свјетска банка је саопштила да ће обезбједити додатних 530 милиона долара подршке Украјини, чиме ће укупна помоћ Свјетске банке Украјини достићи 13 милијарди долара.

Помоћ су подржали Велика Британија са 500 милиона долара и Данска са 30 милиона долара, наведено је у саопштењу Свјетске банке, преноси Ројтерс.

Најновија анализа Свјетске банке предвиђа да ће укупни трошкови реконструкције и опоравка Украјине у наредне три године бити већи од 100 милијарди долара, изјавио је регионални директор Свјетске банке за источну Европу Аруп Банерји.

 

8.11 - Небензја: Оштећења гасовода “Сјеверни ток” - смишљена диверзија

Диверзија на гасоводима „Сјеверни ток”и „Сјеверни ток 2” је од користи Сједињеним Државама, а не Русији која је те гасоводе градила и Европи којој су енергенти потребни, изјавио је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја.

„Да ли је оно што се догодило са ‘Сјеверним током’ било од користи за САД? Несумњиво”, рекао је Небензја на сједници Савјета безбједности УН о Украјини.

Како је додао, то је ишло у прилог америчким испоручиоцима енергената, а гледано са политичког аспекта диверзијама је прекинута последња нит која је осигуравала енергетску безбједност ЕУ.

Амбасадор је напоменуо да је ЕУ подржавала тај пројекат, а да Русија такође не би наносила штету гасоводу чију је изградњу и сама финансирала.

„Сматрамо да су активности које су довеле до оштећења гасовода смишљена диверзија”, истакао је Небензја, додајући да иза напада нису могли да стоје „обични терористи”.

7:31 - Енергоатом: Руске снаге привеле директора нуклеарке Запорожје

Руске снаге привеле су генералног директора Запорошке нукеларне електране Игора Мурашова и одвеле га у непознатом правцу, саопштила је украјинска државна агенција Енергоатом.

Мурашова су руске снаге задржале у петак на путу од нукеларке Запорожје до Енергодара, преноси Интерфакс Украјина.

Како се наводи, његов аутомобил је заустављен, а Мурашову је стављен повез преко очију и одвезен је у непознатом правцу.

Нема информација о томе где се налази Мурашов, објавио је Енергоатом јутрос на Телеграму.

Истиче се да генерални директор нуклеарке Запорожје има искључиву одговорност за нуклеарну и радијациону безбједност нуклеарке и да његов притвор представља опасност за рад највеће нуклеарне електране у Европи.

7:01 -  Униан: Ракетни напад на Одеску област

Оперативна команда "Југ" саопштава да је извршен ракетни напад на Одеску област, и да је погођен индустријски објекат, преноси Униан.

"Пред зору је изведен ракетни напад у Одеској области. Две ракете, вјероватно Искандер, погодиле су индустријски инфраструктурни објекат, оштетиле електричну подстаницу, неколико околних зграда. У једној од приватних гаража је избио пожар, који је одмах угашен. Нема људских жртава", наводи се у извјештају.

7.00 - Купријанов: Исцурило 800 милиона кубних метара гаса

Портпарол руског гасног гиганта Гаспром Сергеј Купријанов изјавио је данас да је 800 милиона кубних метара природног гаса исцурило након што су експлозије погодиле два гасовода испод Сјеверног мора. Купријанов је на сједници Уједињених нација путем видео-линка рекао да је количина испуштеног гаса еквивалентна количини за тромјесечно снабдевање Данске.

Подаци о наглом паду притиска и цурењу гаса значе да се са сигурношћу може рећи да је гасовод оштећен физичким путем, истакао је он и додао да иако у тренутку несреће гасоводом није транспортован гас, оба гасовода су била спремна за рад, пренео је ТАСС.

Он је казао да је једина ствар која се може рећи са сигурношћу да је веома тешко у техничком смислу поправити гасоводе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана