Ukrajinske snage granatiraju Energodar, odjeknulo 13 eksplozija

GS/Agencije
Dvjesta dvadeseti dan rata u Ukrajini
Foto: Tass | Dvjesta dvadeseti dan rata u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV - Dvjesta dvadeseti dan rata u Ukrajini. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije na kojima je održan referendum. Zapad osuđuje potez Rusije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da je ta zemlja podnijela zahtjev za ubrzani prijem u Alijansu.

22:00 - Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu.

Rusija je saopštila ranije danas da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje.

"Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti", rekao je Zelenski.

Borbe se tamo i dalje vode, kazao je on u večernjem video obraćanju.

 

15:30 - Ruske snage napustile Krasni Liman

Ruske snage su napustile mjesto Krasni Liman zbog opasnosti od okruženja i povukle su se na druge linije, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.
U saopštenju se navodi da je proteklog dana tokom udara na položaje 66. i 93. mehanizovane brigade ukrajinskih snaga ubijeno više od 200 vojnika, te uništeno pet tenkova i devet borbenih vozila pješadije.

"Uprkos nanesenim gubicima, neprijatelj je doveo rezerve i nastavio je sa ofanzivom u tom pravcu", ističe se u saopštenju

 

15:20 - Ukrajina uvela sankcije protiv 3.600 fizičkih i pravnih lica iz Rusije

Vlada Ukrajine usaglasila je nove pakete sankcija protiv više od 3.600 ruskih fizičkih i pravnih lica, saopštila je pres-služba Ministarstva privrede Ukrajine.

Kako se navodi, na spisku su djeca i rođaci ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovih bliskih saradnika, predstavnici regionalnih elita i ruskih vlasti, predstavnici rukovodstva Oružanih snaga Rusije, oligarsi, predstavnici vlade LNR i DNR, umjetnici, uključujući državljane Ukrajine. 

Takođe su usvojene sankcije protiv stranih državljana – međunarodnih posmatrača na referendumima.

 Sankcije su uvedene i protiv ključnih kompanija, banaka, preduzeća iz oblasti rudarstva, energetike, komunikacija, logistike.

14:45 - Ukrajinske snage granatiraju Energodar

Ukrajinska vojska je počela artiljerijski napad na obalsko područje Energodara, saopštila je administracija tog grada.
„Nacionalističke formacije Oružanih snaga Ukrajine otvorile su artiljerijsku vatru na oblasko područje grada. 

Odjeknulo je 13 eksplozija.

Hitne službe su u pripravnosti za ukazivanje pomoći u slučaju vanredne situacije. 

Za sada nema podataka o materijalnoj šteti, a žrtava nema.

14:12 -  Šojgu: Djelimična mobilizacija ne obuhvata žene

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da djelimična mobilizacija u Rusiji ne obuhvata žene.

„Ne. Tako nešto nije bilo ni u planovima za budućnost. Ne planiramo da pozivamo žene”, rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara.

Ministar odbrane Rusije je zajedno s gradonačelnikom Moskve Sergejom Sobjanjinom i gubernatorom Moskovske oblasti Andrejom Vorobjovom proverio tok priprema i uslove razmještanja mobilisanih građana.

13:56 – DNR: Ukrajinska vojska za sat i 15 minuta ispalila više od 10 projektila

Ukrajinska vojska je za sat i 15 minuta ispalila više od 10 projektila iz tenka, kao i 20 nenavođenih avijacionih raketa na Zajcevo, Ozerjanovku, Makejevku i Staromihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

 

13:31 – Pokrenuta istraga protiv lidera DNR-a

Služba bezbjednosti Ukrajine saopštila je da je pokrenula istragu protiv lidera Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika i još osmorice poslanika Donjecke Narodne Republike zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju navodno nezakonitog referenduma na istoku Ukrajine.

12:58 - Novinar kalinjingradskog izdanja RuBaltic.Ru Aleksej Iljaševič poginuo je u borbama kod Avdejevke, saopštio je glavni urednik tog izdanja Aleksandar Nosovič.

Iljaševič se, takođe, oglašavao kao eskpert na sajtu Sputnjik Belorusija.

11:19 – Putin dodijelio zvanje Heroja zamjeniku šefa administracije Hersonske oblasti zvanje Heroja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dodelio je zvanje Heroja Rusije prvog stepena zameniku šefa administracije Hersonske oblasti Alekseju Kateriničevu, koji je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja, slijedi iz ukaza koji je ruski lider potpisao danas.

„Za hrabrost i herojstvo, ispoljene prilikom ispunjavanja službene dužnosti, dodeliti zvanje Heroja Ruske Federacije pukovniku Alekseju Viktoroviču Kateriničevu (posthumno)”, navedeno je u ukazu.
 

10:22 - Delegacije Finske, Švedske i Turske mogle bi da se sastanu tokom oktobra kako bi razgovarale o procesu učlanjenja Finske i Švedske u NATO, saopštio je šef finske diplomatije Peka Havisto.

„Nadamo se, naravno, da će članice NATO-a završiti proces razmatranja našeg zahtjeva što je moguće prije. U ovom trenutku imamo dobar rezultat. Ostalo je da parlamenti dviju zemalja odobre zahtjev, a riječ je o Turskoj i Mađarskoj. Slika koju imamo ukazuje na napredak. Ne želim da se upuštam u detalje, ali sastanak održan 26. avgusta u Helsinkiju je pokazao pozitivnu atmosferu i postignut je napredak. Očekuje se da će sledeće zasjedanje biti održano u oktobru”, rekao je Havisto.

10:05 - Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, aktiviran je protivvazdušni sistem Oružanih snaga Rusije, u vazduhu je odjeknulo pet eksplozija, saopštile su gradske vlasti.

9.32 - Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtjev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vrijeme, izjavio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz .

“Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vrijeme”, rekao je Saliven novinarima u Bijeloj kući, preneo je TAS S.

Ukrajina je u petak zvanično podnijela zahtjev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

„Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj “, rekao je američki predsjednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

9.00 - Ukrajinska vojska granatirala tri oblasti Donjecka

Ukrajinska vojska je tokom tri sata granatirala tri oblasti Donjecka, kao i Jasinovatu, ispalivši 21 projektil, jedan čovjek je poginuo, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

8:36 – Finska razmatra izgradnju ograde na granici s Rusijom

Finska razmatra mogućnost izgradnje ograde na dijelu granice s Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Peka Havisto za španski list „Mundo”.

8.21 - Svjetska banka: Još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svjetska banka je saopštila da će obezbjediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svjetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara.

Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopštenju Svjetske banke, prenosi Rojters.

Najnovija analiza Svjetske banke predviđa da će ukupni troškovi rekonstrukcije i oporavka Ukrajine u naredne tri godine biti veći od 100 milijardi dolara, izjavio je regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu Arup Banerji.

 

8.11 - Nebenzja: Oštećenja gasovoda “Sjeverni tok” - smišljena diverzija

Diverzija na gasovodima „Sjeverni tok”i „Sjeverni tok 2” je od koristi Sjedinjenim Državama, a ne Rusiji koja je te gasovode gradila i Evropi kojoj su energenti potrebni, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Da li je ono što se dogodilo sa ‘Sjevernim tokom’ bilo od koristi za SAD? Nesumnjivo”, rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

Kako je dodao, to je išlo u prilog američkim isporučiocima energenata, a gledano sa političkog aspekta diverzijama je prekinuta poslednja nit koja je osiguravala energetsku bezbjednost EU.

Ambasador je napomenuo da je EU podržavala taj projekat, a da Rusija takođe ne bi nanosila štetu gasovodu čiju je izgradnju i sama finansirala.

„Smatramo da su aktivnosti koje su dovele do oštećenja gasovoda smišljena diverzija”, istakao je Nebenzja, dodajući da iza napada nisu mogli da stoje „obični teroristi”.

7:31 - Energoatom: Ruske snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom.

Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu.

Nema informacija o tome gde se nalazi Murašov, objavio je Energoatom jutros na Telegramu.

Ističe se da generalni direktor nuklearke Zaporožje ima isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacionu bezbjednost nuklearke i da njegov pritvor predstavlja opasnost za rad najveće nuklearne elektrane u Evropi.

7:01 -  Unian: Raketni napad na Odesku oblast

Operativna komanda "Jug" saopštava da je izvršen raketni napad na Odesku oblast, i da je pogođen industrijski objekat, prenosi Unian.

"Pred zoru je izveden raketni napad u Odeskoj oblasti. Dve rakete, vjerovatno Iskander, pogodile su industrijski infrastrukturni objekat, oštetile električnu podstanicu, nekoliko okolnih zgrada. U jednoj od privatnih garaža je izbio požar, koji je odmah ugašen. Nema ljudskih žrtava", navodi se u izvještaju.

7.00 - Kuprijanov: Iscurilo 800 miliona kubnih metara gasa

Portparol ruskog gasnog giganta Gasprom Sergej Kuprijanov izjavio je danas da je 800 miliona kubnih metara prirodnog gasa iscurilo nakon što su eksplozije pogodile dva gasovoda ispod Sjevernog mora. Kuprijanov je na sjednici Ujedinjenih nacija putem video-linka rekao da je količina ispuštenog gasa ekvivalentna količini za tromjesečno snabdevanje Danske.

Podaci o naglom padu pritiska i curenju gasa znače da se sa sigurnošću može reći da je gasovod oštećen fizičkim putem, istakao je on i dodao da iako u trenutku nesreće gasovodom nije transportovan gas, oba gasovoda su bila spremna za rad, preneo je TASS.

On je kazao da je jedina stvar koja se može reći sa sigurnošću da je veoma teško u tehničkom smislu popraviti gasovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana