Гас поскупио због цурења из цјевовода Сјеверни ток 1

Танјуг
Foto: Танјуг

ЛОНДОН– Холандске и британске цијене гаса порасле су данас пошто је вијест о оштећењима на гасоводу Сјеверни ток 1 од Русије до Европе изазвала забринутост за безбједност енергетске инфраструктуре у ЕУ, при чему је све мања вјероватноћа да ће проток гаса кроз тај цјевовод бити брзо обновљен.

Цијена гаса за испоруку у октобру (фјучерс уговори) на холандској берзи порасла је за 11 евра на 184,50 евра по мегават сату (MWh) на трговању до 09:07 часова по средњоевропском времену, јавља Ројтерс.

Истовремено, цијена новембарских фјучерса гаса у Холандији скочила је за 13,85 евра на 203,10 евра по MWh, док је британска цијена гаса за новембрску испоруку порасла за 24 пенија на 4,08 фунти по британској термалној јединиц (БТУ).

Компанија Норд Стрим АГ, оператер гасне мреже Сјеверни ток, саопштила је да је систем овог гасовода који иде од Русије по дну Балтичког мора до Европе, претрпио оштећења "без преседана" и да је немогуће процијенити када ће бити поправљен.

Потврда о оштећењима на Сјеверном току 1 је стигла након што је претходно откривено цурење на оближњем гасоводу Сјеверни ток 2, што је навело Данску да ограничи пловидбу у радијусу од пет наутичких миља.

Мада ниједан од та два гасовода тренутно не снабдијева Европу гасом, ови инциденти су изазвали забринутост за безбједност гасне инфраструктуре у европском блоку.

„Цурење гаса на Сјеверном току 1 и Сјеверном току 2 на три одвојене локације не звучи као случајност. Тајминг овог дешавања у свјетлу почетка зимске гасне сезоне, 1. октобра, као и пуштања у рад потпуно новог Балтичког цјевовода који ће испоручивати норвешки гас у Пољску, преоријентишући се са руских линија - све то појачава напетост на тржишту“, рекао је Том Марзец-Мансер, шеф за гасну аналитику гаса у компанији ICIS.

Оштећења на руским гасоводима догодила су у тренутку када Балтички цјевовод, годишњег капацитета од 10 милијарди кубних метара дневно, треба да буде отворен касније данас, напомиње британска агенција.

Проток преко гасовода Јамал-Европа у Пољску из Њемачке скочио је данас, док су токови гаса из Русије у Европу преко Украјине остали на непромијењеном нивоу.

Песков: Кремљ не искључује саботаже као узрок оштећења на гасоводу
Портпарол Кремља Дмитриј Песков није искључио могућност да су оштећења на гасоводима Сјеверни ток 1 и Сјеверни ток 2 посљедица саботаже.

„Сада не можемо да искључимо ниједну опцију. Очигледно је да се ради о некаквим оштећењима цијеви, и не можемо искључити ниједну једину могућност прије него што добијемо резултате истраживања о томе шта је узрок", рекао је он одговарајући на питање агенције Тас с да ли да је можда саботажа изазвала цурења гаса.

Компанија Норд Стртим АГ, оператер гасне мреже, саопштила је раније данас да су три приобалне линије гасоводног система Сјеверни ток претрпјеле оштећења "без преседана" у само једном дану.

Песков је, како преноси агенција Ројтерс, такође рекао да је Кремљ веома забринут због ове ситуације, која захтјева хитну истрагу јер је то питање енергетске безбједност „цијелог континента”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана