Француски премијер Жан Кастекс поднио оставку

ГС
Француски премијер Жан Кастекс поднио оставку

ПАРИЗ - Француски премијер Жан Кастекс поднио је данас оставку, саопштено је из његовог кабинета.

Ројтерс је претходно објавио, позивајући се на два неименована извора из владе, да је Кастекс стигао у Јелисејску палату како би предао оставку.

Оставком Кастекса омогућава се дуго очекивана реконструкција владе, након предсједничких избора у априлу, на којима је Емануел Макрон освојио други мандат.

Макрон, који треба послати сигнал да је чуо фрустрације гласача, изражену у малом изласку и великој подршци за радикалну десницу и радикалну лијевицу, рекао је да за позицију премијера тражи некога са кредибилном социјалном политиком и политиком за заштиту околиша.

Његови савезници су рекли да ће највјероватније поставити жену, која би била прва премијерка још од Едит Кресо која је кратко била на овој позицији током предсједавања Франсоа Митерана почетком деведесетих година.

Многи очекују да ће тренутна министарка рада Елизабет Борн добити посао.

Овакав профил би могао бити противтежа изазову којег је поставио ветеран тврде љевице Жан Лук Меланшон који је освојио јако треће мјесто на предсједничким изборима, што му је помогло да се привуче широку коалицију француских љевичарских партија за парламентарне изборе који се одржавају од 12 до 19 јуна.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана