Francuski premijer Žan Kasteks podnio ostavku

GS
Francuski premijer Žan Kasteks podnio ostavku

PARIZ - Francuski premijer Žan Kasteks podnio je danas ostavku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Rojters je prethodno objavio, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz vlade, da je Kasteks stigao u Jelisejsku palatu kako bi predao ostavku.

Ostavkom Kasteksa omogućava se dugo očekivana rekonstrukcija vlade, nakon predsjedničkih izbora u aprilu, na kojima je Emanuel Makron osvojio drugi mandat.

Makron, koji treba poslati signal da je čuo frustracije glasača, izraženu u malom izlasku i velikoj podršci za radikalnu desnicu i radikalnu lijevicu, rekao je da za poziciju premijera traži nekoga sa kredibilnom socijalnom politikom i politikom za zaštitu okoliša.

Njegovi saveznici su rekli da će najvjerovatnije postaviti ženu, koja bi bila prva premijerka još od Edit Kreso koja je kratko bila na ovoj poziciji tokom predsjedavanja Fransoa Miterana početkom devedesetih godina.

Mnogi očekuju da će trenutna ministarka rada Elizabet Born dobiti posao.

Ovakav profil bi mogao biti protivteža izazovu kojeg je postavio veteran tvrde ljevice Žan Luk Melanšon koji je osvojio jako treće mjesto na predsjedničkim izborima, što mu je pomoglo da se privuče široku koaliciju francuskih ljevičarskih partija za parlamentarne izbore koji se održavaju od 12 do 19 juna.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana