Француски предсједник Емануел Макрон: Европа не смије да буде себична

Танјуг
Француски предсједник Емануел Макрон: Европа не смије да буде себична

ПАРИЗ - Француски предсједник Емануел Макрон изразио је солидарност са Италијом и поручио да је Париз спреман да помогне Риму у борби против вируса корона и да Европа не смије да буде себична.

Макрон је позвао на снажнију буџетску солидарност у Европи, те упозорио Италијане да буду опрезни када говоре о помоћи из Кине или Русије у борби против вируса корона.

- Француска је заједно са Италијом - рекао је Макрон у интервјуу за водеће италијанске листове "Ла република", "Коријере дела сера" и "Ла стампа".

Он је подсјетио да се пуно говори о кинеској и руској помоћи Италију, али је поставио питање зашто нико не каже да су Француска и Њемачка испоручиле Италији два милиона маски и десетине хиљада заштитних одијела.

Макрон је истакао да то можда није довољно, али је ипак неки почетак. "Не смијемо дозволити да будемо затровани оним што наши међународни партнери и конкуренти кажу", рекао је француски предсједник.

Макрон је нагласио да Европа мора да се осјети поносном и јаком јер она то јесте, али да све то мора да иде брже.

- Управо зато ја се залажем за буџетску солидарност у управљању овом кризом и њеним посљедицама - рекао је Макрон.

Италија, једна од најгоре погођених земаља овом епидемијом, оштро је критиковала Француску и Њемачку након што су првобитно одбиле да обезбједе маске за лице и другу опрему Риму.

Рим се након тога окренуо Кини за помоћ која је послала авион пун маски и вентилатора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана