Francuski predsjednik Emanuel Makron: Evropa ne smije da bude sebična

Tanjug
Francuski predsjednik Emanuel Makron: Evropa ne smije da bude sebična

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio je solidarnost sa Italijom i poručio da je Pariz spreman da pomogne Rimu u borbi protiv virusa korona i da Evropa ne smije da bude sebična.

Makron je pozvao na snažniju budžetsku solidarnost u Evropi, te upozorio Italijane da budu oprezni kada govore o pomoći iz Kine ili Rusije u borbi protiv virusa korona.

- Francuska je zajedno sa Italijom - rekao je Makron u intervjuu za vodeće italijanske listove "La republika", "Korijere dela sera" i "La stampa".

On je podsjetio da se puno govori o kineskoj i ruskoj pomoći Italiju, ali je postavio pitanje zašto niko ne kaže da su Francuska i Njemačka isporučile Italiji dva miliona maski i desetine hiljada zaštitnih odijela.

Makron je istakao da to možda nije dovoljno, ali je ipak neki početak. "Ne smijemo dozvoliti da budemo zatrovani onim što naši međunarodni partneri i konkurenti kažu", rekao je francuski predsjednik.

Makron je naglasio da Evropa mora da se osjeti ponosnom i jakom jer ona to jeste, ali da sve to mora da ide brže.

- Upravo zato ja se zalažem za budžetsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njenim posljedicama - rekao je Makron.

Italija, jedna od najgore pogođenih zemalja ovom epidemijom, oštro je kritikovala Francusku i Njemačku nakon što su prvobitno odbile da obezbjede maske za lice i drugu opremu Rimu.

Rim se nakon toga okrenuo Kini za pomoć koja je poslala avion pun maski i ventilatora.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana