Француска одаје пошту наставнику кога је убио терориста

Танјуг
Foto: Танјуг

ПАРИЗ- Француске школе су данас одале пошту наставнику Самуелу Патију (1973-2020), коме је терориста одсјекао главу прошле године, након што је убијени показивао карикатуре пророка Мухамеда на часу.

Пати, наставник историје и географије, убијен је 16. октобра у близини школе у сјеверозападном дијелу Париза. Њега је убио мушкарац, радикални исламиста чеченског поријекла (18), кога је потом убила полиција.

Дводневно сјећање на Патија укљчило је минут ћутања у француским школама, а наставици су организовати дискусију у учионицама са ђацима у знак сјећања на жртву.

Сутра ће церемонија одавања поште бити одржана у Министарству образовања, где ће бити откривена плоча у славу Патија. Његова породица ће се сусрести са предсједником Емануелом Макроном и премијером Жаном Кастексом, а биће одржан скуп и у близини школе учитеља.

Власти су накнадно утврдиле да је Патијев убица Абдулах Анзоров, Чечен рођен у Москви. Он је преузео одговорност за напад у текстуалној поруци, која је стајала уз текст жртве на убицином телефону.

Од тада је 16 особа оптужено, већина због "саучесништва у терористичком убиству" или због "криминалног удруживања". Међу њима је и петоро ђака из Патијеве школе, сви малољетници, који су оптужени да су помагали убици, да би заузврат добили 300-350 евра.

Истрагом је утврђено да је терориста знао име наставника и адресу његове школе, али није имао начина да га препозна. Међу осумњиченима је и отац ђака који је качио видео снимке на друштвеним мрежама позивајући на акцију против наставника. Кћерка му је оптужена за клевету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана