Francuska odaje poštu nastavniku koga je ubio terorista

Tanjug
Foto: Tanjug

PARIZ- Francuske škole su danas odale poštu nastavniku Samuelu Patiju (1973-2020), kome je terorista odsjekao glavu prošle godine, nakon što je ubijeni pokazivao karikature proroka Muhameda na času.

Pati, nastavnik istorije i geografije, ubijen je 16. oktobra u blizini škole u sjeverozapadnom dijelu Pariza. Njega je ubio muškarac, radikalni islamista čečenskog porijekla (18), koga je potom ubila policija.

Dvodnevno sjećanje na Patija ukljčilo je minut ćutanja u francuskim školama, a nastavici su organizovati diskusiju u učionicama sa đacima u znak sjećanja na žrtvu.

Sutra će ceremonija odavanja pošte biti održana u Ministarstvu obrazovanja, gde će biti otkrivena ploča u slavu Patija. Njegova porodica će se susresti sa predsjednikom Emanuelom Makronom i premijerom Žanom Kasteksom, a biće održan skup i u blizini škole učitelja.

Vlasti su naknadno utvrdile da je Patijev ubica Abdulah Anzorov, Čečen rođen u Moskvi. On je preuzeo odgovornost za napad u tekstualnoj poruci, koja je stajala uz tekst žrtve na ubicinom telefonu.

Od tada je 16 osoba optuženo, većina zbog "saučesništva u terorističkom ubistvu" ili zbog "kriminalnog udruživanja". Među njima je i petoro đaka iz Patijeve škole, svi maloljetnici, koji su optuženi da su pomagali ubici, da bi zauzvrat dobili 300-350 evra.

Istragom je utvrđeno da je terorista znao ime nastavnika i adresu njegove škole, ali nije imao načina da ga prepozna. Među osumnjičenima je i otac đaka koji je kačio video snimke na društvenim mrežama pozivajući na akciju protiv nastavnika. Kćerka mu je optužena za klevetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana