Француска: На протестима против реформе пензионог система запаљено смеће

Танјуг
Француска: На протестима против реформе пензионог система запаљено смеће

ПАРИЗ- На протестима у Паризу против реформе пензионог система, демонстранти су синоћ запалили смеће, након што је влада француског предсједника Емануела Макрона "за длаку" избјегла изгласавање неповјерења у парламенту због најављеног усвајања закона о пензионој реформи без гласања у скупштини.

Реформа предвиђа подизање старосне границе за одлазак у пензију за двије године, са 62 на 64.

Ватрогасци су у Паризу угасили 240 запаљених гомила смећа, које је остало на улицама главног града Француске због штрајка комуналних радника.

Полиција је прије тога испалила сузавац на демонстранте који су се окупили одмах након гласања о неповјерењу Влади у парламенту, јавио је Ројтерс.

Након синоћних демонстрација ухапшене су 234 особе.

На улицама Париза синоћ је било ангажовано 2.000 полицајаца, а током нереда је повријеђено 11 полицајаца и жандарма, преноси портал француске телевизијске станице БФМТВ.

Синдикати и опозиционе странке најавили су да ће интензивирати протесте у покушају да спријече реформу пензионог система.

У југозападном француском граду Бордоу, око 200 до 300 људи, углавном младих, окупили су се на протесту против реформе.

Они су скандирали ''Макроне, дај оставку!", а на протесту је запаљено неколико канти за смеће.

Сукоби због пензионе реформе у Паризу и широм земље током протекле три ноћи подсјећали су на протесте "Жутих прслука", који су избили крајем 2018. године због цене горива, оцјењује британска агенција.

Синдикати и опозиционе странке најавили су да ће интензивирати протесте у покушају да спријече реформу пензионог система.

Неповјерење влади данас је подржало 278 посланика, само девет мање од потребног броја од 287 да би гласање било успјешно. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана