Francuska: Na protestima protiv reforme penzionog sistema zapaljeno smeće

Tanjug
Francuska: Na protestima protiv reforme penzionog sistema zapaljeno smeće

PARIZ- Na protestima u Parizu protiv reforme penzionog sistema, demonstranti su sinoć zapalili smeće, nakon što je vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona "za dlaku" izbjegla izglasavanje nepovjerenja u parlamentu zbog najavljenog usvajanja zakona o penzionoj reformi bez glasanja u skupštini.

Reforma predviđa podizanje starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine, sa 62 na 64.

Vatrogasci su u Parizu ugasili 240 zapaljenih gomila smeća, koje je ostalo na ulicama glavnog grada Francuske zbog štrajka komunalnih radnika.

Policija je prije toga ispalila suzavac na demonstrante koji su se okupili odmah nakon glasanja o nepovjerenju Vladi u parlamentu, javio je Rojters.

Nakon sinoćnih demonstracija uhapšene su 234 osobe.

Na ulicama Pariza sinoć je bilo angažovano 2.000 policajaca, a tokom nereda je povrijeđeno 11 policajaca i žandarma, prenosi portal francuske televizijske stanice BFMTV.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spriječe reformu penzionog sistema.

U jugozapadnom francuskom gradu Bordou, oko 200 do 300 ljudi, uglavnom mladih, okupili su se na protestu protiv reforme.

Oni su skandirali ''Makrone, daj ostavku!", a na protestu je zapaljeno nekoliko kanti za smeće.

Sukobi zbog penzione reforme u Parizu i širom zemlje tokom protekle tri noći podsjećali su na proteste "Žutih prsluka", koji su izbili krajem 2018. godine zbog cene goriva, ocjenjuje britanska agencija.

Sindikati i opozicione stranke najavili su da će intenzivirati proteste u pokušaju da spriječe reformu penzionog sistema.

Nepovjerenje vladi danas je podržalo 278 poslanika, samo devet manje od potrebnog broja od 287 da bi glasanje bilo uspješno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana