Фон дер Лајен и Мишел се сусрели први пут од "софагејта"

Танјуг
Фон дер Лајен и Мишел се сусрели први пут од "софагејта"

БРИСЕЛ - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел састали су се јуче први пут од прошлонедељног протоколарног инцидента у Анкари.

Фон дер Лајен и Мишел редовно одржавају састанке једном седмично, а јучерашњи састанак изазвао је посебну пажњу због инцидента који се догодио у Анкари прошлог уторка.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган примио је тада Фон дер Лајен и Мишела, а на састанку је Мишелу била намијена столица одмах до Ердогана, док је Фон дер Лајен морала да сједне на оближњи кауч са стране, док је преко пута ње на другом каучу био турски министар спољних послова.

Инцидент су медији прозвали "софагејт", а према изворима из Комисије, Урсула фон дер Лајен је поручила да неће допустити да се слична ситуација опет понови.

Портпарол ЕК рекао је јучерашњи сусрет представљао уобичајени недељни састанак, на којем су "разговарали о низу актуелних тема".

Хина додаје и да постоји неслагање двије институције о томе ко према протоколу представља Еуропску унију у иностранству.

У Европском савјету тврде да Мишел као предсједник има предност у протоколу, с чиме се не слажу у Европској комисији и кажу да обоје треба да имају исти третман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана